Λιούπτσο Νικόλοφσκι: Είμαστε η γενιά που ανοίγουμε τον ορίζοντα για το μέλλον

Λιούπτσο Νικόλοφσκι: Είμαστε η γενιά που ανοίγουμε τον ορίζοντα για το μέλλον

Ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι, είναι μόλις 36 ετών, νομικός, αλλά έχει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια στη Βόρεια Μακεδονία ως υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατικών Πόρων.

Ανήκει σε αυτή τη γενιά που από τότε που γνώρισε τον κόσμο, ζούσε σε ένα κλίμα εχθρότητας και εθνικισμού με τις γειτονικές χώρες της πάλαι ποτέ «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Σήμερα, υπουργός πλέον της Βόρειας Μακεδονίας και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι μιλάει στο ΑΠΕ ΜΠΕ για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το μέλλον. «Υστερα από τρεις δεκαετίες, είμαστε η γενιά, στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα οι ηγέτες μας, που αποφάσισαν να λύσουν όλα τα ανοιχτά- εδώ και 30 χρόνια- ζητήματα με τους γείτονές μας», λέει ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο κέντρο των Σκοπίων, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Γιάννη Τριανταφύλλη. Οι επικεφαλής του ΟΚΑΑ τον επισκέφθηκαν, παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκου Ποζρικίδη για να εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με τον ελληνικό Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας για τη δημιουργία κεντρικής αγοράς στα Σκόπια, αλλά και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η δική μου γενιά των πολιτικών της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να λύσει όλα τα ανοιχτά, εδώ και 30 χρόνια, ζητήματα με τους γείτονές μας» λέει ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι. «Μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Ζάεφ, υπογράψαμε συμφωνία με τη Βουλγαρία και βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε πως υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας. Αλλά όχι μόνο αυτό, η συμφωνία αυτή ήταν καλή για το μέλλον και των επόμενων γενιών. Με τη δεύτερη συμφωνία, που κάναμε με την Ελλάδα, τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας είναι ευτυχής που υπήρξαν πολιτικοί που θέλησαν να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να ανοίξουν τον ορίζοντα της ζωής των πολιτών μας και των επόμενων γενιών. 

Είμαστε ευτυχείς που και οι δύο ηγέτες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ, κατόρθωσαν να γεφυρώσουν αυτό το ιστορικό χάσμα. Ύστερα από τρεις δεκαετίες, είμαστε η γενιά, στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα οι ηγέτες μας, που τα τελευταία χρόνια έκαναν καλή δουλειά προς όφελος της ευημερίας των πολιτών των δύο χωρών και για τις επόμενες γενιές. Από τη θέση μου, μπορώ να πω ότι αισθάνομαι αυτό το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Το αισθάνομαι ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υποδεχθήκαμε, εδώ, πολλές ελληνικές αντιπροσωπείες, εκπροσώπους εταιρειών, ιδιαίτερα από τον αγροτικό τομέα» λέει ο κ. Νικόλοφσκι. 

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει περίπου 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης, που αντιπροσωπεύουν το 39% της επικράτειάς της. Το μισό αυτής της γης χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες, το άλλο μισό για κτηνοτροφία, αλλά οι αγροκαλλιέργειες αντιστοιχούν περίπου στο 70% της συνολικής παραγωγής.

Έκκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην αγροτική οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας

Η συζήτηση με τον Λιούπτσο Νικόλοφσκι ήταν φυσικό να εστιαστεί στη συνεργασία των δύο χωρών στην αγροτική οικονομία. «Αν και απόφοιτος Νομικής Σχολής και μάλιστα στο Πανεπιστήμιο “Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου” στα Σκόπια και στη συνέχεια επαγγελματίας δικηγόρος, από τον Φεβρουάριο του 2104 εργάζεστε ως ανώτατο στέλεχος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», τον “αιφνιδιάζω” αναφέροντάς του σημεία του βιογραφικού του. 

Ο υπουργός χαμογελά και μου λέει ότι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι από τα μεγαλύτερα στοιχήματα μιας χώρας που αγωνίζεται να τρέξει για να προλάβει το τρένο της Ευρωπαικής Ενωσης. Και για την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας το ευρωπαϊκό εισιτήριο σημαίνει σε μεγάλο βαθμό καλές σχέσεις με την Ελλάδα .«Υπάρχει μεγάλος χώρος συνεργασιών με την Ελλάδα σε ολόκληρο τον οικονομικό τομέα, ιδιαίτερα δε στον αγροτικό» λέει ο κ. Νικόλοφσκι στο ΑΠΕ ΜΠΕ. 

«Ηδη έχουμε ξεκινήσει κάποια συγκεκριμένα έργα με τον Έλληνα ομόλογό μου, τον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος ήρθε εδώ, στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε σειρά συνομιλιών, σε φιλικό κλίμα, και οι ομάδες και των δύο υπουργείων εργάζονται πάνω σ’ ένα μνημόνιο κατανόησης για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Προετοιμάζουμε μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Μακεδονία και τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθούμε την Ελλάδα. Θα έχουμε πολλές συναντήσεις Β2Β εκεί, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον ευρύτερα οικονομικό και αγροτικό τομέα. Είμαστε πολύ κοντά ως λαοί και χώρες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία προκειμένου να έχουμε καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία και συγκεκριμένα αποτελέσματα» τονίζει  ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατικών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Εμείς καλούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα σας. Εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε πως στο επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες, η συνεργασία μας θα ενισχυθεί. Είμαστε ευτυχείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας στηρίζουν τη συμφωνία και είμαστε σε μια περίοδο, όπου υπάρχουν καλές οικονομικές προοπτικές για τις δύο χώρες. Είμαστε επίσης σε μια περίοδο, που ετοιμάζουμε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, με το δικό μας επαγγελματικό επιμελητήριο, προκειμένου να έρθει εδώ αντιπροσωπεία από την Ελλάδα για συναντήσεις, γεγονός που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας στην οικονομία» καταλήγει  ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter