Τη δική της απάντηση σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί η Αθηνά Λινού υπουργός Υγείας, έδωσε η ίδια η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Η κυρία Λινού μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και αποκάλυψε το παρασκήνιο αλλά και τις σκέψεις της για την πρόταση αυτή
«Εγώ το άκουσα λίγες ώρες πριν να το πει δημόσια. Αυτό που ερωτήθηκα ήταν αν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου και είπα βεβαίως όχι» τόνισε η καθηγήτρια.
Σε ερώτηση αν θα δεχόταν να πάρει την θέση
απάντησε ότι «αυτό είναι είναι πολύ υποθετικό, είναι απόφαση του πρωθυπουργού».
Στο ερώτημα αν θα γίνει κάποιος υπουργός υπογράμμισε «η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση δεν έχει νόημα» και ότι τώρα πλέον προτεραιότητα έχει η πανδημία και η αντιμετώπισή της οπότε το θέμα αυτό είναι για το μέλλον.
Όπως εξήγησε σε άλλη αναφορά από τους δημοσιογράφους τελικά για το αν θα γίνει υπουργός «δεν εξαρτάται από εμένα» και επισήμανε ότι σημασία έχει να μπορεί να βοηθήσει και να εφαρμόσει αυτό που κάνει όλη της τη ζωή.
Αναφερόμενη στον νυν υπουργό υγείας ανέφερε ότι ο κύριος Κικίλιας είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Αθηνών και ήταν φοιτητής της και προφανώς την περίοδο που ήταν φοιτητής παρακολούθησε τα μαθήματά της.
«Περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα»
Οσον αφορά τώρα την πανδημία η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι κατάσταση είναι
ανησυχητική κι αυτό γιατί είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα.
Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «δυστυχώς είχαμε πιστέψει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα επειδή δεν κάναμε τεστ και δεν ξέραμε ότι υπάρχουν κρούσματα κι επομένως να είναι πολύ περισσότερα και γι αυτό να αργούν να πέσουν».
Επέμεινε για άλλη φορά για την χρησιμότητα των τεστ και για το γεγονός ότι πρέπει να συνταγογραφούνται από τα δημόσια ταμεία. «Για αυτό χρειάζονται πολλά τεστ. Και καθυστερήσανε τα τεστ και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας» είπε χαρακτηριστικά.
Για τα δημοτικά σχολεία
Αναφερόμενη στα δημοτικά σχολεία επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες. «Θα ήθελα τυχαιοποιημένη μελέτη ,αντιπροσωπευτικό δείγμα και να δω αν νοσούν η όχι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο science και χρησιμοποίησε στοιχεία από το αίμα σε παιδάκια και ενήλικες πριν νοσήσουν, βρήκαν ότι τα παιδιά είχαν αντισώματα στους κορονοιούς. Δηλαδή μπορεί και να μην χρειάζεται να κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία, αν το 50% είναι άνοσο» ανέφερε.