Λινού: Ναι στο άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων – Σκεπτική για τα σχολεία – Ζητά πολλά τεστ

Λινού: Ναι στο άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων – Σκεπτική για τα σχολεία – Ζητά πολλά τεστ

Ναι στο άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου με το σύστημα του ραντεβού εντός του καταστήματος (click in shop), αλλά όχι στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς μέτρα, λέει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Με την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα Δευτέρα 11/1 μετά από σχεδόν δύο μήνες, μεγαλώνει η αγωνία για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς των Γυμνασίων και Λυκείων που παραμένουν κλειστά από τις 9 Νοεμβρίου και ιδιαίτερα των μαθητών της Γ’ Λυκείου, που αντιμετωπίζουν την κρίσιμη πρόκληση των πανελλαδικών εξετάσεων. Ταυτόχρονα, όμως, πυκνώνουν και τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να καταρρέουν οικονομικά από το παρατεταμένο lockdown.

Παρά τα δικαιολογημένα κοινωνικά αιτήματα ωστόσο η επιδημιολογική, κοινωνική και οικονομική εξίσωση είναι δύσκολη, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει υψηλός. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζουν να είναι κατειλημμένες κατά 60% και με 353 διασωληνωμένους ασθενείς.

Η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται πλέον, στο ποια δραστηριότητα θα μπορούσε να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα και φυσικά μόνο εάν το άνοιγμα των δημοτικών αποδειχθεί ασφαλές.

Λινού: Πώς μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με μέτρα

Μιλώντας στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζει ότι κάθε δραστηριότητα ενέχει κινδύνους. Το μυστικό είναι τα μέτρα και τα πολλά τεστ, όπως αναφέρει:

“Καθετί που ανοίγει αυξάνει τον κίνδυνο, λιγότερο ή περισσότερο. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ό,τι ανοίγει να ανοίγει με αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Κι αυτό δεν γίνεται συνήθως. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται εκεί. Επίσης, είναι καιρός να αρχίσουν να γίνονται πάρα πολλά τεστ, ώστε να ξέρουμε σε κάθε περιοχή πόση είναι η διασπορά. Και η άποψή μου είναι, για μικρά καταστήματα της γειτονιάς, ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν με αυστηρά μέτρα”, σημειώνει.

Η ενίσχυση των μέτρων στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα ραντεβού και τα μέτρα αποστασιοποίησης εντός των καταστημάτων, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ανοίξει με σχετική ασφάλεια το λιανεμπόριο και οι μικρές επιχειρήσεις, όχι όμως, τα εμπορικά καταστήματα και τα mall, επισημαίνει η κυρία Λινού:

Όχι τα πολυκαταστήματα και όχι τα mall, όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός και δεν μπορεί να υπάρξει αερισμός. Αυτό είναι το κριτήριο για μένα. Με ραντεβού (click in shop) θα είναι και καλύτερο, γιατί το click away δημιουργεί έναν συνωστισμό υπαίθριο μεν, αλλά πολύ πιο έντονο. Αυτή είναι η άποψή μου. Φυσικά να μην είναι πέντε υπάλληλοι και ακόμη πέντε πελάτες, όλοι μαζί την ίδια ώρα στο κατάστημα. Κι αν είναι δυνατόν -παρά το κρύο που θα έχουμε- να είναι ανοιχτές οι πόρτες ή αν υπάρχουν και παράθυρα να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα”, εξηγεί.

Γιατί είναι επικίνδυνη η επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από γονείς και μαθητές σε κάποιο πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου, όταν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά για πάνω από 2 μήνες, η Επιδημιολόγος απαντά:

“Κοιτάξτε σε όλες αυτές τις κινήσεις μετράμε κόστος με όφελος. Τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μεταδίδουν όσο και οι ενήλικες και είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Δεν έχω δυστυχώς αριθμούς για το λιανεμπόριο. Όμως τα παιδιά σε μια εβδομάδα μένουν στο σχολείο εκτιθέμενα σε άλλους συμμαθητές τους και εκπαιδευτικούς, πάνω από 20 ώρες. Ενώ σε ένα κατάστημα λιανεμπορίου δεν θα υπάρξουν τόσο πολλοί άνθρωποι, για τόσο πολλές ώρες”.

Η διάρκεια της έκθεσης στον ιό είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασπορά του, αναφέρει η Αθηνά Λινού: “Η πιθανότητα της έκθεσης αν μπει κάποιος το πολύ για μισή ώρα σε κατάστημα και μάλιστα με μάσκα και αποστάσεις, είναι πολύ μικρότερη από το να μείνεις σε μια σχολική αίθουσα πολλές ώρες και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις. Δυστυχώς το Υπουργείο δεν τα κατάφερε να αραιώσει τα παιδιά. Αυτά τα μέτρα που θα διευκόλυναν το άνοιγμα των σχολείων, δεν υπήρξαν”, τονίζει

Όσο για το πόσο μπορεί να παραταθεί ακόμα το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, η Καθηγήτρια δεν είναι σε θέση να το προσδιορίσει πριν φανούν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.

“Κοιτάξτε, εγώ δεν είμαι στην Επιτροπή και δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η Επιτροπή και η Πολιτεία. Αλλά σαν επιδημιολόγος και λειτουργός της δημόσιας Υγείας εδώ και 40 χρόνια νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουν. Εκείνο που θα ήθελα να δω, θα ήταν μια πολύ μεγάλη ενίσχυση των οικογενειών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν έχουν υπολογιστές. Έτσι ώστε να γίνει ένα πραγματικά καλό εκπαιδευτικό σύστημα εξ αποστάσεως”, σημειώνει η Καθηγήτρια.

«Καλό θα ήταν να εμβολιάζονταν και οι εκπαιδευτικοί πριν το άνοιγμα των Δημοτικών»

Όσο για την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η Καθηγήτρια κα. Αθηνά Λινού διευκρινίζει ότι θα είναι σχετικά ασφαλής, μόνο εάν τηρηθούν τα μέτρα με το κυλιόμενο ωράριο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Εγώ έχω πει ανοιχτά, ότι αν ληφθούν τα μέτρα τα οποία υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας, θα είναι πάρα πολύ καλό. Αλλά αν πραγματικά ορίσει κυλιόμενο ωράριο το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην έρχονται όλα τα παιδιά μαζί. Όμως, δεν το είδα. Το είπε αλλά δεν έγινε συγκεκριμένο το πως θα λειτουργήσει αυτό. Επίσης, εάν αερίζονται όντως πιο συχνά οι αίθουσες και δεν χρησιμοποιηθούν αίθουσες που δεν έχουν παράθυρα ή δεν ανοίγουν τα παράθυρά τους, τότε θα έχουμε κάποια μικρή αύξηση. Τίποτα δεν ανοίγει χωρίς κόστος, αλλά το κόστος θα είναι τόσο λίγο σε σχέση με το όφελος για τα παιδάκια και τις οικογένειες, που το αντιπαρέρχεσαι”.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες, οι οποίες ανοίγουν τα σχολεία τους, όπως αναφέρει η ειδικός, είναι και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

“Αυτό έγινε στο Ιλιόι των ΗΠΑ. Εδώ αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Εδώ ακόμα δεν έχουμε αρκετά εμβόλια για τους υγειονομικούς. Θα ήταν πολύ καλό να είχαν εμβολιαστεί οι εκπαιδευτικοί, γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι μεταξύ των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν μελέτες στη Βόρεια Καρολίνα που δείχνουν ότι σε μία ομάδα σχολείων που λήφθηκαν μέτρα πολύ ενεργά και πολύ ισχυρή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, πήγαν καλά. Είχαν μεν συρροές, αλλά λίγες. Λιγότερες απ’ ότι υπήρξαν στην κοινότητα”, τονίζει η κα. Λινού.

«Ανησυχώ! Μια μεγάλη διασπορά μπορεί να φέρει τη μεγάλη ανατροπή!…»

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία της πανδημίας στη χώρα, η Καθηγήτρια κα. Λινού τονίζει ότι αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται καθημερινά:

“Ανησυχώ! Και ανησυχώ, όχι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, αλλά με βάση τα δεδομένα που δεν έχουμε. Γιατί μπορεί να έχουμε εστίες, -όπως ας πούμε στον Ασπρόπυργο- όπου η εστία δεν ήταν από ενδοοικογενειακή διασπορά, αλλά ήταν οι εργαζόμενοι οι οποίοι πολλοί από αυτούς είναι μετανάστες. Αυτοί συνωστίζονται φρικτά μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους και δεν έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης στα σπίτια τους. Πολλοί άνθρωποι σε μικρά σπίτια κι αυτό δημιουργεί και τη μεγάλη διασπορά. Και δυστυχώς δεν βλέπω μέτρα που να βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους. Να μειώνουν δηλαδή τη διασπορά σε τέτοιες περιοχές”.

Μια πιθανή μεγάλη διασπορά του ιού, ακόμη και σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας και την Αττική, θα μπορούσε να φέρει τη μεγάλη ανατροπή στην πανδημία στο σύνολο της χώρας, σημειώνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας:

“Και εκτός Αττικής να είναι. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα το φθινόπωρο, δεν ήταν καν η Θεσσαλονίκη. Ήταν οι άλλοι νομοί στη Βόρεια Ελλάδα που είχανε τη μεγάλη διασπορά αρχικά και επηρεάστηκε δευτερογενώς η Θεσσαλονίκη. Δηλαδή εκείνο που μας λείπει αυτή τη στιγμή είναι πολλά τεστ για να έχουμε εικόνα τι γίνεται παντού. Ξαφνικά βλέπουμε ότι υπήρξε πρόβλημα σε απομονωμένες περιοχές της Κρήτης, στην Κάλυμνο. Δεν υπάρχει ασφαλής τόπος. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε εικόνα παντού για να ξέρουμε τι γίνεται”, καταλήγει η κυρία Αθηνά Λινού.

Πηγή: iatropedia.gr

Documento Newsletter