Η Αθηνά Λινού, συνεκτιμώντας την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και για το γεγονός ότι, περίπου, το 55% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, έκρουσε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας προτείνει τη λήψη επιπλέον πέντε μέτρων προκειμένου να απλωθεί μια ασπίδα προστασίας προς τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, που είναι το, περίπου, ένα εκατομμύριο των άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι και των, περίπου, τεσσάρων εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που καταγράφουν πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμού.
Όπως η ίδια σημειώνει: «Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα και να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους και κινδυνεύουν».
Η Αθηνά Λινού συγκεκριμένα προτείνει:
1) Πλήρης επαναφορά της μάσκας με χρήση της σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
2) Αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας
3) Μείωση του ποσοστού πληρότητας σε λεωφορεία, μετρό, πλοία, αεροπλάνα και γενικότερα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
4) Επαναφορά της λεγόμενης «φούσκας». Περιορισμό, δηλαδή, των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, με την επιλογή της συνάθροισης με συγκεκριμένα πάντα πρόσωπα.
5) Αποφυγή κλειστών χώρων αφού ο κλιματισμός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη διάδοση του κορονοϊού
Όπως χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια επιδημιολογία, θα πρέπει να λειτουργούμε σαν να μην έχει εμβολιαστεί το περίπου 45% του πληθυσμού της χώρας.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Η κ. Λινού αναφέρθηκε επίσης, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
«Προσωπικά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε το lockdown. Το ποσοστό των νοσούντων θα είναι νέοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια νέους ανεμβολίαστους και το ποσοστό των νέων όταν νοσήσουν που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική είναι μικρότερο από το ποσοστό των ηλικιωμένων, όμως για να το καταφέρουμε θα πρέπει να προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους νέους για να προστατεύσουμε τους λίγους. Αν πάρουμε και μέτρα, δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα».
«Αν και χθες φάνηκαν λιγότερα τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν τεράστιος, πάνω από 5. Επομένως, δεν πρέπει να πούμε ότι σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα Ελπίζω δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, γιατί θα πάρουμε μέτρα. Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: