Έντονη κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού τονίζοντας την άμεση ανάγκη για αλλαγή.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά» και συνέχισε, σημειώνοντας ότι σήμερα «η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι ουσιαστικά η πολιτική που εφάρμοσε η Βρετανία τους τελευταίους μήνες και δυστυχώς απέτυχε, το 30% των νοσηλευόμενων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, αυξάνονται τα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία». Στην Ελλάδα, κατά την ίδια, «πρέπει να δούμε πώς εμείς θα μιμηθούμε ή θα επιγράψουμε επιτυχημένα συστήματα».
«Το βασικό είναι να ξαναρχίσουμε να τηρούμε μέτρα, μάσκα παντού, αποστάσεις παντού. Να μην διαχωρίζουμε τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και μη. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, απλώς για λιγότερες ημέρες … Παλαιότερα δεν το ξέραμε … Χρειαζόμαστε την τρίτη δόση οι εμβολιασμένοι για να διατηρήσουμε το επίπεδο ανοσίας… Πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις … οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν … θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά, που μετά θα το μεταδόσουν στους ηλικιωμένους».
Σχετικά με την «ιδέα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για SMS στους ανεμβολίαστους η κυρία Λινού συμφωνώντας με τους περισσότερους ειδικούς επισήμανε πως δεν την βρίσκει καθόλου καλή ιδέα.
«Δεν ξέρω σε τι δεδομένα στηρίζεται η Πολιτεία, αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο κάπου στον κόσμο ή πιλοτικά στη χώρα μας», όπως είπε, όπως και «δεν ξέρω πού στηρίζει ο κ. Μόσιαλος την άποψή του ότι δεν θα έχουμε απόδοση, αν έχει κάποια δεδομένα», αλλά όπως υπογράμμισε, «στην προληπτική ιατρική συνήθως λέμε ότι εφαρμόζουμε “καλές πρακτικές” … αν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κάπου και πέτυχε, το επαναλαμβάνουμε … αν δεν έχει, το δοκιμάζουμε σε μικρή κλίμακα, βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά συνεχίζουμε».
Για την συζητούμενη πρόταση αύξησης των υποχρεωτικών τεστ για ανεμβολίαστους με δική τους οικονομική επιβάρυνση, η κα Λινού είπε χαρακτηριστικά «θα απαντήσω έμμεσα. Πριν 3-4 ημέρες έγινε συνάντηση για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Βοστώνη. Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ είπε ότι σε καμία πανδημία τα τιμωρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, μάλλον κάνουν κακό».