«Λιμνάζουν» οι πόροι
 του Ταμείου Ανάκαμψης
 για την Πολιτική Προστασία

«Λιμνάζουν» οι πόροι
 του Ταμείου Ανάκαμψης
 για την Πολιτική Προστασία

Μόλις 938.000 ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε σύνολο 187,63 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας 
τις επιτελικές προτεραιότητες και αφήνοντας τη χώρα γυμνή απέναντι στις καταστροφές


«Πεταμένα» στις ελληνικές καλένδες είναι τα ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αφού τα κονδύλια δεν εκταμιεύονται ούτε βέβαια προωθούνται προς υλοποίηση. Μόλις 938.000 ευρώ σε σύνολο 187,63 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί για έργα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Αλλαγή. Ετσι η χώρα είναι γυμνή απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ενώ θα μπορούσε να έχει υλοποιήσει τα προγράμματα και να είχε κατ’ ελάχιστο «θωρακιστεί» με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μπορεί λοιπόν οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη άμεσα να υπογράφουν κρατικές εγγυήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ στα funds που αγόρασαν αντί πινακίου φακής τα «κόκκινα δάνεια». Μπορεί άμεσα να υπογράφουν υπουργοί, όπως ο Θεόδωρος Σκυλακάκης όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τις εκροές προς τις τράπεζες για τα δάνεια που θα λάβουν επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οταν όμως πρέπει να τρέξουν τα προγράμματα για το κοινωνικό κράτος και δη για την Πολιτική Προστασία, τότε υφίστανται εγκληματική αδράνεια και καθυστέρηση.

Μέχρι τις 30.06.2023 από τα συνολικά 14 έργα που έχουν ενταχθεί στους πυλώνες «Πράσινη μετάβαση» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» συνολικού ποσού 187,63 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μόλις 938.000 ευρώ (μόλις το 0,49%), ενώ έχουν πιστωθεί (έχουν δηλαδή μεταφερθεί προς τις υπηρεσίες) μόλις 11,92 εκατ. ευρώ (μόλις το 6,35%)! Το εξοργιστικό είναι ότι ολόκληρο το ποσό που έχει εκταμιευθεί αφορά έργα συμβουλευτικής υποστήριξης (οι σύμβουλοι που λαμβάνουν χρήματα τα οποία θωρούνται «αέρας» και ως εκ τούτου μη μετρήσιμα). Για τα έργα ουσιαστικής προστασίας (προμήθεια εξοπλισμού, οχημάτων, αεροσκαφών, ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης κ.λπ.) δεν έχουν καταγραφεί πληρωμές. Μιλάμε για ένα υπουργείο που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αφού είχε προηγηθεί το 2020 η κακοκαιρία Ιανός, που και τότε είχε πάλι πλημμυρίσει η Καρδίτσα και, βέβαια, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 που κατέκαψαν τη βόρεια Εύβοια και την Αττική.

Μηδενική απορροφησιμότητα

Σύμφωνα με τις καταγραφές από το «Ελλάδα 2.0» στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» έχουν ενταχθεί τα εξής μέτρα για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL-415, προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ με μηδενικές πιστώσεις.

Εναέρια κέντρα επιτήρησης, ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ με μηδενικές πιστώσεις.

Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός δύο Super Puma προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ με πίστωση 600.000 ευρώ και μηδενική εκταμίευση.

Αγορά έντεκα αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τα νησιωτικά συμπλέγματα προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ και μηδενικές πιστώσεις.

Αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλου οχήματος απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα προϋπολογισμού 86,6 εκατ. ευρώ με μηδενικές πιστώσεις.

Κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 περιφέρειες της χώρας προϋπολογισμού 8,68 εκατ. ευρώ με μηδενικές πιστώσεις.

Προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ με μηδενικές πιστώσεις.

Σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων πολιτικής προστασίας περιφερειών και δήμων προϋπολογισμού 3,72 εκατ. ευρώ με πιστώσεις 3,72 εκατ. ευρώ.

Οριζόντια τεχνική βοήθεια για δράσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προϋπολογισμού 7,47 εκατ. ευρώ με πιστώσεις 7,47 εκατ. ευρώ και εκταμίευση 930.000 ευρώ.

Τεχνική βοήθεια των δράσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προϋπολογισμού 55.000 ευρώ με μηδενικές πιστώσεις.

Από τον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» και το έργο «Εφαρμογή μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο στις επιθεωρήσεις πυρασφάλειας και εξέταση του ενδεχόμενου να συμπεριληφθεί η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στην πυρασφάλεια για την άμβλυνση των πιέσεων στο Πυροσβεστικό Τμήμα» προϋπολογισμού 136.338 ευρώ με πιστώσεις 136.338 ευρώ.

Παγωμένα  κονδύλια 
και σε άλλα έργα

Οπως προκύπτει από την πρόσφατη ανάλυση του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2021-27, οι λιμνάζοντες πόροι μέχρι τις 30.06.2023 ανέρχονταν στο ποσό των 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το ύψος των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων. Αναλυτικότερα οι πληρωμές του ταμείου μέχρι και 30.06.23 υπολογίζονταν σε 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ αφορούν λογιστικές πληρωμές (ενδιάμεσες τραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τους φορείς υλοποίησης) και μόλις 2 δισ. ευρώ αφορούν πραγματικές πληρωμές προς τελικούς δικαιούχους.

Με βάση τα παραπάνω, η λογιστική απορρόφηση των συνολικών πόρων του «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται στο 20%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε μόλις 6%. Αντίστοιχα στο πεδίο των δανείων, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΣΠΑ, οι συνεργαζόμενες τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με το ταμείο, συνολικά 4,2 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό έχουν συμβασιοποιηθεί, μέχρι και τις 30.05.23 περίπου 2,7 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευτεί προς τις επιχειρήσεις μόλις 398,2 εκατ. ευρώ.

 

Documento Newsletter