Λίγος ρεαλισμός, πολλές φαντασιώσεις στην οικονομία

Λίγος ρεαλισμός, πολλές φαντασιώσεις στην οικονομία

Η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί την ωμή πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του τελικού σχεδίου της.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, το 2021 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας κατά 570 εκατ. ευρώ ή 16%, καθώς αντί των 4,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν το 2020, εκ των οποίων τα 523 εκατ. ήταν έκτακτοι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για το 2021 προβλέπονται δαπάνες για την υγεία 4,25 δισ. ευρώ κι από αυτές μόνο 131 εκατ. αποτελούν έκτακτους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επειδή η αποτυπωμένη στον κρατικό προϋπολογισμό μείωση των δαπανών υγείας εν μέσω υγειονομικής κρίσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι έχουν προβλεφθεί πρόσθετες «πιστώσεις υπό κατανομή» ύψους 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και θα κατανεμηθούν στους φορείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Η μαρτυρία Καραχάλιου

Οσο κι αν αυτό αληθεύει, στον προϋπολογισμό υπάρχει η καταρχήν αποτύπωση της κυβερνητικής επιλογής –αντάξιας μιας κυβέρνησης που κατά τη μαρτυρία του πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ επί Καραμανλή Νίκου Καραχάλιου πέρσι το καλοκαίρι αντί για το ΕΣΥ ετοίμαζε εκλογές– κι αυτή είναι η μείωση αντί της αύξησης των δαπανών για τη δημόσια υγεία.

Ιδια εικόνα και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας: η χρηματοδότηση μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ: από 24,7 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων τα 3,67 δισ. ευρώ είναι έκτακτες δαπάνες για

την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, σε 22,6 δισ. ευρώ το 2021, εκ των οποίων τα 2,45 δισ. ευρώ έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Η μείωση δαπανών προωθείται παρά τις διαλαλούμενες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αυξήσεις των συντάξεων και παρά τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, που δημιουργούν «μαύρη τρύπα» 650 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΟΑΕΔ (η οποία πάντως φέτος καλύπτεται με επιχορήγηση 571,2 εκατ. ευρώ).

Τα πλεονάσματα ΕΦΚΑ

Η μείωση της δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ αφορά την επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ που το 2020 έδωσε κάπου 1 δισ. εφάπαξ αναδρομικά συντάξεων, αλλά κι έτσι υπάρχει μείωση χρηματοδότησης κατά 1 δισ. ευρώ. Από πού θα χρηματοδοτηθεί λοιπόν η εκκαθάριση των 350.000 εκκρεμών συντάξεων προηγούμενων χρόνων που υπόσχεται το υπουργείο; Κατά την υπόθεση της κυβέρνησης από τον ΕΦΚΑ, καθώς το 2021 θα γίνει ξανά πλεονασματικός και θα έχει αύξηση εσόδων 1 δισ. ευρώ, γιατί όλοι θα βρούμε δουλειές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τρελές εισπράξεις και θα πληρώσουν τις καθυστερημένες εισφορές τους.

Σε αντιδιαστολή με τη μείωση των δαπανών υγείας και του κοινωνικού προϋπολογισμού βρίσκεται η αύξηση ή σωστότερα ο τετραπλασιασμός των δαπανών της άμυνας, που από 975 εκατ. ευρώ το 2020 αυξάνονται σε 3,9 δισ. ευρώ το 2021, για την αγορά των δώδεκα συν έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από τη Γαλλία.

Το «επιτελικό κράτος»

Τέλος, στον προϋπολογισμό 2021 κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο Οργανισμός Προεδρίας της Κυβέρνησης, το πανάκριβο «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη, που θα έχει κόστος 34,22 εκατ. ευρώ. Για να δούμε την αναλογία: αν θεωρήσουμε ότι στο «επιτελικό κράτος» υπάγονται όλες οι γενικές γραμματείες της κυβέρνησης, η ανάλογη δομή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κόστιζε 9,48 εκατ. ευρώ, αλλά το 2021 επί Μητσοτάκη κοστίζει τα υπερτριπλάσια. Βεβαίως, ο επιτελικός οργανισμός Προεδρίας της Κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη διαφέρει ως προς τη δομή του από το παλαιό σχήμα των γενικών γραμματειών της κυβέρνησης, είναι πολύ πιο συγκεντρωτικός και πολυπλόκαμος καθώς περιλαμβάνει έξι γενικές γραμματείες και πολλά ειδικά γραφεία.

Και τα χατιράκια στους καναλάρχες καλά κρατούν

Ας δούμε τι λείπει από τα κομμάτι Περιουσιακά Στοιχεία Δημοσίου (τέλη, φόροι άδειες κ.λπ.): λείπει το ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ της ετήσιας δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2020, που ύστερα από αίτημα των καναλαρχών η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε αναστολή της καταβολής της για έναν χρόνο και θα έπρεπε να εμφανίζεται ως έσοδο του δημοσίου μαζί με τη φετινή δόση στον προϋπολογισμό για το 2021. Να όμως που δεν υπάρχει, επειδή η κυβέρνηση προφανώς ετοιμάζει κι άλλα χατίρια για τους καναλάρχες.

Documento Newsletter