Λίφτινγκ χωρίς πλάνο στο ποδόσφαιρο

Λίφτινγκ χωρίς πλάνο στο ποδόσφαιρο

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο άνοιξε νέος κύκλος συζητήσεων για σημαντικές αλλαγές στις επαγγελματικές κατηγορίες, παρότι δεν έχει κλείσει ούτε χρόνος από την προηγούμενη αλλαγή

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει»! Αυτή είναι η αγαπημένη φράση των πολιτικών και των παραγόντων των ΠΑΕ κάθε φορά που βρίσκεται στα σκαριά αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία συνήθως γίνεται για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα και όχι για να αναβαθμιστούν πραγματικά τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Ο φονικός ιός έχει σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα και πρόωρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο άνοιξε νέος κύκλος συζητήσεων για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, παρότι δεν έχει κλείσει ούτε χρόνος από την προηγούμενη, η οποία έγινε στη λογική να περιοριστούν οι ομάδες προκειμένου να έχουν εγγυημένα έσοδα από το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο τίτλος στην τρέχουσα σεζόν είχε αποφασιστεί να κριθεί στα πλέι οφ. Ομως προτού καν διεξαχθούν οι αγώνες κατάταξης τέθηκε θέμα άμεσης κατάργησής τους!

Παρότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η σεζόν θα ολοκληρωθεί, πέφτουν προτάσεις και διατυπώνονται θέσεις για πιθανή αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί από προέδρους ΠΑΕ, μέλη της ΕΠΟ, δικηγόρους που ασχολούνται με το αθλητικό δίκαιο, καθώς και από τη Nova.

Οι τέσσερις προτάσεις

Μέχρι τώρα έχουν γίνει οι ακόλουθες προτάσεις για την αναδιάρθρωση:

1) Σούπερ Λίγκα με 16 ομάδες και Φούτμπολ Λιγκ με δύο ομίλους των 16 ομάδων. Με αυτή την πρόταση οι επαγγελματικές ομάδες θα είναι 48, αριθμός που κρίνεται υπερβολικός. Μελέτες δείχνουν πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν «χωράνε» περισσότερες από 28 βιώσιμες ΠΑΕ.

Την πρόταση έκανε το μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ Παναγιώτης Διακοφώτης, ο οποίος δήλωσε: «Με την υλοποίησή της δεν θα πέσει κανείς από τη φετινή Φούτμπολ Λιγκ και θα ανεβούν και οι οκτώ ομάδες από τη Γ΄ Εθνική. Και από εκεί και πέρα μπορεί και η πολιτεία, για να διασφαλίσει μια ποιότητα, να ζητήσει από τις ομάδες να καταθέσουν τους φακέλους αδειοδότησης και όποια δεν έχει τις προϋποθέσεις 02 να πέφτει στη Γ΄ Εθνική».

2) Σούπερ Λίγκα 16 ομάδες, Φούτμπολ Λιγκ: 16 ομάδες. Ο αριθμός των επαγγελματικών ομάδων παραμένει ίδιος και ούτε αυτό το μοντέλο πρόκειται να αναβαθμίσει το ελληνικό πρωτάθλημα εάν δεν υπάρχουν εγγυημένα έσοδα από την τηλεόραση. «Το σωστό για μένα είναι να γίνουν οι ομάδες ξανά 16. Το θέμα είναι το οικονομικό. Εμείς μπορεί να το πούμε, να το ψηφίσουμε και να το περάσουμε, το ζητούμενο όμως είναι ότι πολλές ομάδες δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό: πώς θα βρεθεί τηλεοπτική στέγη για όλους και πώς θα υποστηριχθεί όλο αυτό οικονομικά» δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της Λαμίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου και πράγματι το κλειδί είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανανεώσει τα συμβόλαια της ΕΡΤ με τη Λαμία, τον Ατρόμητο, την Ξάνθη και τον Παναιτωλικό, οι οποίες χωρίς τηλεοπτική στέγη θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας υποστήριξε: «Θεωρώ την αναδιάρθρωση καλή λύση, αφού και παλιότερα η ομάδα μου είχε ταχθεί υπέρ των 16 ομάδων, γιατί είναι καλό να εκπροσωπούνται περισσότερες περιοχές εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή, βέβαια, αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε για τις 14 λόγω του θέματος των τηλεοπτικών, αλλά αποτελεί πάγια θέση μας και θα είμαστε δίπλα 03 σε αυτή αν τεθεί».

3) Δώδεκα ομάδες στη Σούπερ Λίγκα 1. Αυτή είναι η πρόταση του συνδρομητικού καναλιού και απορρίπτεται σχεδόν απ’ όλες τις ομάδες. Η Νοva ζητάει δώδεκα ομάδες για να είναι άκρως ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και ο τίτλος να κρίνεται στα πλέι οφ, όπως θα συμβεί και φέτος εφόσον ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Το κανάλι της Κάντζας επανέφερε την πρότασή του όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος συζητήσεων για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με 16 ομάδες, το οποίο ολοκληρώνεται σε 30 αγωνιστικές. Το πρωτάθλημα με τις 14 ομάδες και τα πλέι οφ έχει 36 αγωνιστικές, οπότε η περίοδος είναι μεγαλύτερη κατά ενάμιση μήνα και οι συνδρομητές του καναλιού θα βλέπουν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Αιτιολογώντας την πρότασή της η Nova ανέφερε ότι «τα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά τα τελευταία χρόνια μάλλον επιβάλλουν περαιτέρω μείωση των ομάδων σε δώδεκα αντί για αύξησή τους σε 16, σύμφωνα και με τους ρεαλιστικούς οικονομικούς όρους της αγοράς. Πάγια επιδίωξη της Nova παραμένει το ελληνικό πρωτάθλημα να έχει αυξημένο αγωνιστικό και εμπορικό ενδιαφέρον, προκειμένου οι φίλαθλοι να ενδιαφέρονται να το παρακολουθούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του ποδοσφαίρου να μπορούν να αντλούν εμπορικό όφελος από αυτό, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς να χρειάζονται να απλώνουν το χέρι για βοήθεια στον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού».

4) Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης πρότεινε τη διεξαγωγή πρωταθλήματος με 18 ομάδες, με την προϋπόθεση να αναλάβει η Σούπερ Λίγκα την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της διοργάνωσης. Κι αυτό, όπως υποστηρίζει ο «δικέφαλος», «για να έχουν ενισχυμένα συμβόλαια οι μικρομεσαίες ΠΑΕ ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τις συνέπειες της κρίσης».

Documento Newsletter