Λιβύη: Μάνα και παιδί νεκροί – Βυθίστηκε βάρκα με μετανάστες

Λιβύη: Μάνα και παιδί νεκροί – Βυθίστηκε βάρκα με μετανάστες

Τα πτώματα μιας γυναίκας κι ενός παιδιού ανασύρθηκαν χθες Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν, ενώ άλλοι έως και 25 άλλοι μετανάστες αγνοούνται, γνωστοποίησε η λιβυκή ακτοφυλακή.

Συνολικά 73 μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους τραυματισμένοι, διασώθηκαν, πρόσθεσε η ακτοφυλακή, χωρίς να διευκρινίσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους.

Το φουσκωτό χωρίς μηχανή που ναυάγησε μετέφερε από 80 έως 100 μετανάστες, κάτι που εξηγεί την εκτίμηση περί ως και 25 αγνοούμενων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Δεν δίνεται ακριβής αριθμός διότι η πηγή πληροφόρησης του σώματος είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων.

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού ναυτικού Αγιούμπ Κάσεμ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι άγνωστοι λήστεψαν τους μετανάστες και αφαίρεσαν τη μηχανή του σκάφους ενώ είχε αποπλεύσει.

Οι μετανάστες βρέθηκαν ακινητοποιημένοι στα ανοικτά, ενώ το φουσκωτό είχε αρχίσει να βάζει νερά, περίπου 14 ναυτικά μίλια (περίπου 26 χιλιόμετρα) ανοικτά της Γκαράμπουλι, ανατολικά της Τρίπολης, διευκρίνισε ο Κάσεμ.

Σαράντα άνδρες, 25 γυναίκες και 8 παιδιά από την Κένυα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και το Σουδάν διασώθηκαν και μετήχθησαν σε κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, ανατολικό προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, κατά τον ίδιο.

Η Λιβύη είναι χώρα προορισμού και κυρίως διέλευσης προς τις ακτές χωρών-μελών της ΕΕ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική.

Εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο αποπειρώμενοι τον διάπλου υπό ακραίες συνθήκες της Μεσογείου με προορισμό την Ιταλία, περίπου 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές, με πλεούμενα που τους διαθέτουν διακινητές οι οποίοι επωφελούνται από την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη.

Ωστόσο λόγω αμφιλεγόμενων συμφωνιών που συνήφθησαν με τη Λιβύη και της απόφασης της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα, η Ιταλία είδε τον αριθμό των αφίξεων να περιορίζεται δραστικά από τα μέσα του 2017.

Ο Κάσεμ επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι «προσπάθειες της λιβυκής ακτοφυλακής» επέτρεψαν τη μεγάλη μείωση των αναχωρήσεων μεταναστών από τις λιβυκές ακτές.

Δεν υπάρχει ουδεμία επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των μεταναστών, συχνά παράτυπων, που βρίσκονται στη Λιβύη. Εκτιμάται ότι πρόκειται για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν συχνά την αντίθεσή τους στην πρακτική βάσει της οποίας οι μετανάστες που αναχαιτίζονται στη θάλασσα οδηγούνται πίσω στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, και όπου βρίσκονται συχνά υπό «αυθαίρετη κράτηση», στο έλεος παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπηρεσία του συστήματος του ΟΗΕ, το 2018 έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι τουλάχιστον 2.297 μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ενώ 116.959 κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter