Libération: Σε κρίση αξιοπιστίας εισέρχεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν

Libération: Σε κρίση αξιοπιστίας εισέρχεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν

Ρεκόρ ψήφων για το «Εθνικό Μέτωπο», απογοητευτικό αποτέλεσμα για την Μαρίν Λεπέν η οποία ήλπιζε να αγγίξει ποσοστό της τάξης του 40%.

Μπορεί ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, να σημείωσε ρεκόρ στην ιστορία του «Εθνικού Μετώπου» ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια ψήφων (διπλάσιο μερίδιο από αυτό του πατέρα της Ζαν-Μαρί το 2002), ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération, το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία επένδυσε πολλά στο ρετουσάρισμα του ακροδεξιού προφίλ της εντείνοντας την προσπάθειά της στην τελική ευθεία των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ο δημοσιογράφος της Libération Ντομινίκ Αλμπερτινί σε σχετικό άρθρο του την επομένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών κάνει λόγο για κρίση αξιοπιστίας στο εσωτερικό του «Εθνικού Μετώπου», καθώς ενώ μόνο λίγοι από το στενό περιβάλλον της Μαρίν Λεπέν απέβλεπαν πραγματικά στη νίκη, κανείς δεν περίμενε την εκκωφαντική ήττα. Και παρότι η πορεία της κα Λεπέν αλλά και της ακροδεξιάς ρητορικής στη Γαλλία αναμένεται να εξαρτηθεί σημαντικά από τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς μήνα, τόσο η πολιτική όσο και η ηθική πτώση της ήταν εμφανείς το τελευταίο διάστημα.

Παρότι, μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος αποδέχεται ως λύση και υπερασπίζεται δημόσια την πρόταση της Μαρίν Λεπέν, το μέγεθος της ήττας της πρέπει να υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη την παρουσίαση του «Εθνικού Μετώπου» από την ίδια τη Μαρίν Λεπέν και το επιτελείο της ως το «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» και τον ισχυρισμό ότι οι ιδέες τους αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της χώρας.

Και ίσως το γεγονός ότι μια σειρά συγκυριών –η μακρά οικονομική κρίση, η αποδοκιμασία της απερχόμενης πολιτικής εξουσίας και οι τρομοκρατικές επιθέσεις– δεν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες του προεδρικού μεγάρου στην υποψήφια της ακροδεξιάς, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μάχη να συνεχιστεί ακόμη και με αλλαγή τιμονιέρη στο ακροδεξιό κόμμα.

Όσοι δούλεψαν στο πλευρό της Λεπέν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας παρουσιάζονται απογοητευμένοι από τον τρόπο που διένυσε η επικεφαλής του τα τελικά μέτρα της κούρσας. Μέλος του πολιτικού γραφείου του «Εθνικού Μετώπου» ανέφερε χαρακτηριστικά στη Libération: «Όλοι όσοι μόχθησαν για το πρόγραμμά της, έχουν την εντύπωση ότι η δουλειά τους πήγε εντελώς στράφι». Οι επικοινωνιακές κωλοτούμπες της επικεφαλής της ακροδεξιάς, όπως η μετάθεση του «ευρωπαϊκού» ζητήματος σε δεύτερη μοίρα και η προσωρινή της «άδεια» από την ηγεσία του «Εθνικού Μετώπου» φαίνεται ότι προκάλεσαν μια εκκωφαντική κακοφωνία στο εσωτερικό του κόμματος. Ένα ακόμη στέλεχος του «Εθνικού Μετώπου» υποστήριξε στη Libération: «Για τη Λεπέν, δίκιο έχει αυτός που μιλάει τελευταίος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έφαγε τα μούτρα της εξαρχής, αλλά δεδομένου του συγκεκριμένου τέλους στην καμπάνια της, το ερώτημα της ηγεσίας μπαίνει στο προσκήνιο».

Ωστόσο, τα μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς καλούνται να βάλουν προς το παρόν τις εσωτερικές αψιμαχίες στην άκρη και να επικεντρωθούν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς για πρώτη φορά από το 1856 δίνεται η δυνατότητα στο κόμμα να δημιουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα, σε συνεργασία με το κόμμα του γκωλιστή Νικολά Ντυπόν-Ενιάν. Ο στόχος των 15 εκπροσώπων στο γαλλικό Κοινοβούλιο (ελάχιστος αριθμός βουλευτών που εξασφαλίζει τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας) δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αν σκεφτεί κανείς τη δυναμική του «Εθνικού μετώπου» που κατάφερε να προκριθεί με διακριτό προβάδισμα στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.  

Ετικέτες

Documento Newsletter