Κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών
Με την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από «καλά» και «μέτρια» σενάρια για να μην πολυσυζητάμε τα «αρνητικά» προς τα οποία τείνουν οι εκτιμήσεις πολλών διεθνών οργανισμών από τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ, ο κίνδυνος της ανεργίας τις περισσότερες φορές υποβαθμίζεται.
Ενώ είναι σαφές ότι το αρνητικό για την οικονομία κλίμα των αρχών του έτους έγινε τρισχειρότερο με την πανδημία και το lockdown που επήλθε, τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ συνεχίζουν να ωραιοποιούν τις καταστάσεις θεωρώντας ότι ο στρουθοκαμηλισμός είναι πολιτικό σχέδιο και μάλιστα «σαφές και συνεκτικό», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ετσι πληροφορούμαστε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ φουντώνει καθώς τον Απρίλιο έφτασε στο 14,7% από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο, ότι μέσα σε μόλις δύο μήνες πανδημίας χάθηκαν όλες σχεδόν οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε δέκα χρόνια ανάπτυξης, αλλά για όσα συμβαίνουν εδώ μια ένοχη σιωπή καλύπτει τα πάντα.
Είναι πιθανότερο δηλαδή να πληροφορηθεί κάποιος στη χώρα μας ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου εκτιμούν πως η ανεργία δεν αποκλείεται να φτάσει σύντομα το 20%, στα ύψη δηλαδή που έφτασε με το μεγάλο κραχ του 1929, παρά να μάθει σε ποιο ποσοστό βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα.
Ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός πάντως Γιάννης Βρούτσης αντί για συγκεκριμένους αριθμούς και σαφή μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος προτιμά να δηλώνει: «Πρέπει να είμαι ειλικρινής, το επόμενο διάστημα θα δούμε την ανεργία να ανεβαίνει».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης πάντως είναι πιο ξεκάθαρος: «Η ύφεση προκαλεί αμφιβολία για τη διατήρηση ορισμένων θέσεων εργασίας και πολλές επιχειρήσεις που πλήττονται δεν θα μπορούν να απασχολούν στο μέλλον όλους τους εργαζόμενους».
Με αυτό ως δεδομένο θα ανέμενε κάποιος να ξεδιπλωθεί το «συνεκτικό, σαφές και δυναμικό σχέδιο» που έχει η κυβέρνηση. Ο κ. Σκυλακάκης όμως δεν φαίνεται να έχει… πρόχειρο κάτι τέτοιο. «Εμείς προσπαθούμε» απαντάει στις σχετικές ερωτήσεις «επειδή θεωρούμε ότι η κρίση είναι προσωρινή, να παραμείνουν και να μην οδηγηθούν στην ανεργία».
Αν βέβαια η κρίση δεν είναι προσωρινή, τότε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ίσως η κυβέρνηση να αναζητήσει το σχέδιο που τώρα δεν έχει, ό,τι κι αν δηλώνουν οι επικοινωνιολόγοι της.
Η Κομισιόν πάντως εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος στο 19,9%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% φέτος και ανεργία 22%, δηλαδή αύξηση κατά 5%.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα, καθώς προβλέπει ανεργία στο… 26% στο καλό σενάριό του –όταν τα πάντα εδώ και στην ΕΕ και σε όλο τον πλανήτη πάνε όπως… ουδείς πιστεύει– και στα άλλα, πιο πιθανά σενάρια κάνει λόγο για ανεργία 31% ή ακόμη και 31,2%.
Και αυτό ενώ –για να έχουμε ένα (πρόσφατο) μέτρο– τον Ιανουάριο η ανεργία στη χώρα μας ήταν στο 16,4% και οι προβλέψεις που γίνονταν εκτιμούσαν μικρή πτώση της μέχρι το τέλος του 2020.
Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, παρότι ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα ισχυρίστηκε ότι «η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μια εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης», τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς. Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο Δεκέμβριος του 2019 ήταν ο χειρότερος της τελευταίας εξαετίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ χάθηκαν 3.700 θέσεις εργασίας και επίσης το 2019 έκλεισε με 13.500 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2018, ενώ οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξήθηκαν.