Λίβανος: Η οικονομική κρίση στριμώχνει τη Χεζμπολάχ

Ιδιαίτερα θορυβημένη η στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με τη ζοφερή οικονομική καθημερινότητα που έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους

Στον αέρα απειλεί να τινάξει η διογκούμενη οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα του Λιβάνου τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ λαϊκής αγανάκτησης και διατήρησης του περίπλοκου σεχταριστικού πολιτικού συστήματος της χώρας, τις οποίες παλεύει να κρατήσει η ισχυρή στρατιωτική και πολιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Τους τελευταίους μήνες επιχειρήσεις κλείνουν, πολλοί Λιβανέζοι βλέπουν το μηνιάτικό τους να έχει μειωθεί έως και 30%, η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα, οι τιμές σε πολλά προϊόντα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και τα ΑΤΜ έχουν έλλειψη μετρητών. Οι τράπεζες έχουν επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στις αναλήψεις και τις συναλλαγές με δολάρια σε μια χώρα όπου, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Figaro», «το πράσινο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται καθημερινά εξίσου με τη λιβανέζικη λίρα».

Πολλές εξ αυτών έχουν φτάσει σε σημείο να επιβάλουν capital controls, με αποτέλεσμα οι αναλήψεις μερίδας πολιτών να έχουν περιοριστεί σε μόλις 50 δολάρια την εβδομάδα. Οι Λιβανέζοι αναγκάζονται συχνά να απευθυνθούν στα γραφεία συναλλάγματος, στα οποία η λίρα έχει υποστεί μεγάλη υποτίμηση της τάξης του 60% σε σχέση με το δολάριο.

«Βρέχει πραγματικότητα» για τη Χεζμπολάχ

Ιδού η ζοφερή οικονομική καθημερινότητα στην οποία βυθίζονται καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες της πιο «δυτικής» αραβικής χώρας των 6 εκατομμυρίων. Θα είναι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο καταχρεωμένος Λίβανος –το χρέος αγγίζει τα 92 δισ. δολάρια, δηλαδή 150% του ΑΕΠ– η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες τις οποίες πασχίζει να κρατήσει ο εκτός των άλλων μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, η Χεζμπολάχ;

Από την έναρξη του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας στον Λίβανο στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, η στρατιωτική και πολιτική οργάνωση εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένη, καθώς η διαφύλαξη του συστήματος νομής της εξουσίας κατά του οποίου ξεσηκώθηκαν χιλιάδες πολίτες ήταν στα άμεσα συμφέροντά της.

Είχαν άλλωστε προηγηθεί εκλογές στις οποίες είδε το ζύγι να γέρνει υπέρ της, γεγονός που μεταφράστηκε σε μεγαλύτερη επιρροή εντός του κοινοβουλίου της χώρας, στο οποίο συνυπάρχουν μουσουλμάνοι σιίτες, σουνίτες και χριστιανοί βουλευτές που εκπροσωπούν τις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου.

Υψηλοί τόνοι που όμως δεν… ξέφυγαν

Λίγο μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανέβασε τους τόνους, προειδοποιώντας για «κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας» και «επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο», ενώ σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο υποστηρικτές της οργάνωσης τάσσονταν κατά των διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση ολόκληρης της πολιτικής σκηνής της χώρας. «Η Χεζμπολάχ ποτέ δεν είχε σε μεγάλη εκτίμηση τα κοινωνικά κινήματα που ξεκινούν “από κάτω” και αμφισβητούν το σεχταριστικό πολιτικό σύστημα» εξήγησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde ο διεθνολόγος Ζοζέφ Νταέρ.

Ωστόσο, ο 59χρονος Νασράλα όλο αυτό το διάστημα φρόντισε να μην τραβήξει το σκοινί κατά των διαδηλωτών, δεδομένου του μεγέθους του κοινωνικού κινήματος και της διεθνούς δημοσιότητας που είχε προσελκύσει. Εδωσε το πράσινο φως για την αλλαγή των κυβερνητικών προσώπων τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, η οποία όμως φρόντισε να μη διαταράξει το περίπλοκο και απαρχαιωμένο σύστημα νομής της εξουσίας.

«Είναι ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να την αφήσουμε να δουλέψει και να μην την πολεμήσουμε» τόνισε σε τηλεοπτική ομιλία του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «λογική διορία» που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ να αποτρέψει «την κατάρρευση, το φαλίρισμα» της χώρας.

Ετικέτες