Λίβανος: Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και 220 τραυματίες (Photos+Videos)

Λίβανος: Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και 220 τραυματίες (Photos+Videos)

Περισσότεροι από 220 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στη Βηρυτό σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου.

Οι σημερινές συγκρούσεις ήταν από τις πιο βίαιες που έχουν σημειωθεί μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας πριν από τρεις μήνες κατά της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και αδράνεια.

“Περισσότεροι από 80 άνθρωποι διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία ενώ περισσότεροι από 140 δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου”, δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Αργά το βράδυ, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διαλύθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης οι οποίες προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα βίαια επεισόδια άρχισαν μπροστά σε μία από τις κύριες εισόδους του κοινοβουλίου, στο κέντρο της Βηρυτού, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μέλη της μονάδας καταστολής των ταραχών της αστυνομίας, που βρίσκονταν πίσω από οδοφράγματα και συρματοπλέγματα.

Μια διαδήλωση είχε προγραμματιστεί αρχικά κοντά στο κοινοβούλιο, προς το οποίο θα συνέκλιναν διάφορες πορείες που είχαν ξεκινήσει από διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής. Αλλά η κατάσταση εκτράπηκε πριν από την άφιξη των οργανώσεων.

Από τη μια και την άλλη πλευρά της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στην είσοδο του κοινοβουλίου, τζάμια διαφημιστικών πινακίδων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που ανέφερε ότι άνθρωποι ανάμεσα στο πλήθος λιποθύμησαν εξαιτίας των δακρυγόνων.

“Είμαι εδώ γιατί έπειτα από 90 ημέρες διαδηλώσεων, αυτοί συνεχίζουν να τσακώνονται για το μερίδιό τους (από την πίτα) της κυβέρνησης χωρίς να νοιάζονται για τον λαό”, είπε με αποδοκιμασία η 23χρονη διαδηλώτρια Μάγια. “Η λαϊκή οργή είναι πλέον η λύση”.

Σε ανακοίνωση στο Twitter, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας επέκριναν “βίαιες” ενέργειες και κάλεσαν τους “ειρηνικούς διαδηλωτές να παραμείνουν μακριά από την περιοχή (…) για τη δική τους ασφάλεια”.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στα τέλη Οκτωβρίου, κατακρίνει την πολιτική τάξη που κατηγορεί για διαφθορά και ανικανότητα και αξιώνει μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες και προσωπικότητες ανεξάρτητες από τα παραδοσιακά κόμματα.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν βίαια επεισόδια τη νύχτα που σημαδεύτηκαν από βανδαλισμούς κατά τραπεζών και ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης.

Η λαϊκή οργή έγινε ακόμη μεγαλύτερη λόγω της γρήγορης επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες και των δρακόντειων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις από τις τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται για συνέργεια με την κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter