Λίβανος: Αρνούνται οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία και βγαίνουν στους δρόμους

Λίβανος: Αρνούνται οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία και βγαίνουν στους δρόμους

Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές αρνήθηκαν σήμερα να επιστρέψουν στα μαθήματά τους προτιμώντας να συμμετάσχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής τάξης στον Λίβανο, όπου διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά από κυβερνητικά κτίρια.

Από τις 17 Οκτωβρίου ο Λίβανος ζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυρίας το οποίο έχει παραλύσει τη χώρα με το κλείσιμο, τις δύο πρώτες εβδομάδες, των τραπεζών, των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Υπό την πίεση του δρόμου ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι παραιτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου, όμως οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν φαίνεται να προχωρούν, γεγονός που οξύνει την οργή των διαδηλωτών.

Από χθες Τρίτη κάποια σχολεία άνοιξαν και πάλι, με το υπουργείο Παιδείας να αφήνει την απόφαση για την επαναλειτουργία ή μη των σχολικών μονάδων στην ευχέρεια των διευθύνσεών τους.

Στην Τύρο μαθητές έκλεισαν την πρόσβαση σε ένα δημόσιο σχολείο, ενώ στη Βηρυτό καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

Στην πόλη Τζούνιεχ, βόρεια της πρωτεύουσας, μαθητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην αυλή του μεγαλύτερου δημόσιου σχολείου, αφού η διεύθυνση του σχολείου τους απαγόρευσε να φύγουν από αυτό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις πόλεις Σάιντα και Ναμπατιέχ φοιτητές του πανεπιστημίου του Λιβάνου κατασκήνωσαν στους χώρους του ζητώντας από τις αρχές να ενισχύσουν τη δημόσια παιδεία.

«Επιθυμούμε ένα καθεστώς που να μην βασίζεται στα δόγματα», φώναξε από το μικρόφωνο ένας φοιτητής τον οποίο κρατούσε στους ώμους του ένας συνάδελφός του, μπροστά από ένα πανό που έγραφε «Επανάσταση της 17ης Οκτωβρίου».

Εξάλλου συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό μπροστά από τα κτίρια πολλών υπουργείων, όπως αυτού των Οικονομικών, και άλλων κυβερνητικών κτιρίων, όπως η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού του Λιβάνου που θεωρείται απόλυτο σύμβολο της εξαχρείωσης των δημόσιων υπηρεσιών σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στην 138η θέση σε σύνολο 180 σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Transparency International.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου δεκάδες δικηγόροι διεκδίκησαν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, και την Κεντρική Τράπεζα όπου πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τη νομισματική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter