Λιαργκόβας: Οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι γενναία και ριζική

Λιαργκόβας: Οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι γενναία και ριζική

“Οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι γενναία, πρέπει να είναι ριζική αυτή τη φορά, να μην είναι όπως με το PSI, που έγινε μεν, αλλά το πρόβλημα το ξαναέχουμε, άρα πρέπει να γίνει μία ρύθμιση και ενδεχομένως να περιγραφούν με σαφήνεια οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης στο επικείμενο Eurogroup, για να μπορέσει να δώσει και το σήμα στους επενδυτές ότι η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα”.

Αυτό τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος συμμετέχει στο Διεθνές Συμπόσιο για την ελληνική κρίση που διοργανώνει στην αυστριακή πρωτεύουσα το Πανεπιστήμιο Webster, προσθέτοντας πως ” η Ελλάδα έκανε από την πλευρά της αυτό που έπρεπε να κάνει, είναι η σειρά των εταίρων, των δανειστών, να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και για το οποίο είχαν δεσμευτεί από το Eurogroup του Μαΐου του 2016″.

Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή ο κ. Λιαργκόβας, κάτι που ο ίδιος τόνισε και στην αποψινή εισήγησή του στο Συμπόσιο, το χρέος είναι από τα σημαντικότερα, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, το οποίο δεν έχει επιλυθεί και όπως δείχνουν όλες οι αναλύσεις δεν είναι βιώσιμο, δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη και επομένως πρέπει να γίνει η ρύθμιση.

“Διαφορετικά θα είμαστε σε μία παγίδα, όπως τη λέμε, του χρέους, δηλαδή, επειδή είναι πολύ μεγάλο το ύψος του χρέους αυτό θα απομακρύνει τις επενδύσεις και επειδή θα προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε πρωτογενή πλεονάσματα για να πληρώνουμε τις δανειακές υποχρεώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα συντηρούνται υψηλά, θα είμαστε υποχρεωμένοι να δανειζόμαστε συνέχεια”, αναφέρει.

Προσθέτει δε, πως “αυτό σημαίνει επίσης ότι θα είμαστε αναγκασμένοι να επιβάλουμε φορολογία για να δημιουργούμε πρωτογενή πλεονάσματα, που όμως δεν είναι αποτελεσματικό, όπως έχουμε δει, γιατί η συνεχής φορολόγηση, η συνεχής επιβάρυνση, η συνεχής λιτότητα, είναι εις βάρος της ανάπτυξης και άρα, καθώς θα κάνουμε όλα αυτά, η ανάπτυξη θα κρατιέται χαμηλότερα”.

Ο ίδιος θεωρεί, όπως σημειώνει, πως “εφόσον η ανάπτυξη θα κρατιέται χαμηλότερα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή ο παρονομαστής, θα έχει το πρόβλημα, θα μεγαλώνει, άρα είναι σαν να είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο και ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτό είναι να γίνει μία ρύθμιση του χρέους”.

Μιλώντας για το Συμπόσιο στη Βιέννη, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί συζητούνται απόψεις και γίνονται αναλύσεις σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, τόσο ορθόδοξες όσο και ετερόδοξες αναλύσεις και είναι ωφέλιμο γιατί είναι καλό να συζητάμε με ψυχραιμία όλα τα ζητήματα πέρα από τις γνωστές και κλασικές απόψεις”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter