Λιαργκόβας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως τον Δεκέμβριο

Λιαργκόβας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως τον Δεκέμβριο

Ο συντονιστής του γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, τόνισε ότι «η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα, ει δυνατόν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. Έχει ήδη καθυστερήσει».

Σημείωσε ότι «αν πάει μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του σχεδιασμού. Αν πάει μετά τον Δεκέμβριο, όχι απλά θα χτυπάνε καμπανάκια, αλλά θα υπάρχει εκτροπή. Η “κόκκινη γραμμή” είναι τέλος Δεκεμβρίου».

Ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή επί των τριμηνιαίων εκθέσεων που συνέταξε το γραφείο του για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2017 – Ιουνίου 2017, επισημαίνοντας ότι «αν πάνε όλα καλά, τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια». Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το 2012».

«Πέρα από το θέμα του χρόνου, σημαντική είναι και η βούληση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την ιδιοκτησία του μνημονίου. Δέσμευση που αναφέρεται ρητά και στη δεύτερη αξιολόγηση, μαζί με την υλοποίηση ένα προς ένα, των 118 μέτρων», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Λιαργκόβας προειδοποίησε ότι «οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δημιουργούν εστίες αβεβαιότητας», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ρήξη με το κακό ιστορικό της χώρας».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι σε όλες τις συμφωνίες των μνημονίων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, τέθηκαν οι ευρύτεροι στόχοι, αλλά τα μέσα για την επίτευξη τους είναι στη δικαιοδοσία των εθνικών αρχών.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «ανέφικτο» να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ έκανε λόγο «για υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν τοξικά για μια κοινωνία».

Όπως είπε, το να πιάσει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης 1,8%, το 2017, είναι φιλόδοξος στόχος, καθώς για να επιτευχθεί, θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης 3% κατά μέσο όρο.

«Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια, δεν θα σημάνει και το τέλος της επιτροπείας. Σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, αλλά θα υπάρχει πολυμερής εποπτεία των θεσμών και των αγορών που θα αξιολογούν τη χώρα, με απρόβλεπτο και αδυσώπητο τρόπο», κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.

Documento Newsletter