Λευτέρης Πετρούνιας: Η γοητεία των γκρίζων κροτάφων

Τα σχέδια του Πετρούνια για το Λος Αντζελες, οι υποκλίσεις των ξένων σχολιαστών και το δωράκι για την «τρίτη ηλικία»

Ο αγώνας του Λευτέρη Πετρούνια το 2021 στο Τόκιο έγινε «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο νυστέρια. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του Ρίο μπήκε στο χειρουργείο μερικούς μήνες πριν από τους Αγώνες, κατόρθωσε οριακά να εξασφαλίσει την πρόκριση, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, πήγε στην Ιαπωνία εν μέσω πανδημίας, κέρδισε χάλκινο μετάλλιο πίσω από δύο Κινέζους και αμέσως μετά έκλεισε νέο ραντεβού με τον χειρουργό.

«Είναι κανονικός κομάντο» υποκλίθηκε ο γιατρός της εθνικής ομάδας Οδυσσέας Παξινός. «Αλλος στη θέση του δεν θα κατέβαινε καθόλου στους Αγώνες» γράφαμε τότε. Τρία χρόνια και ένα ολυμπιακό μετάλλιο αργότερα, ο Πετρούνιας αισθάνεται υγιέστατος, αισιόδοξος και αποφασισμένος να χαράξει πορεία για το Λος Αντζελες. «Θα μείνω ένα χρόνο εκτός αγώνων, θα ζυγίσω μαζί με τον προπονητή μου τα δεδομένα, θα μετρήσουμε τον ανταγωνισμό και θα φτιάξουμε πρόγραμμα» έλεγε λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Παρίσι. «Οι προπονήσεις βέβαια θα σταματήσουν μόνο για ένα μήνα. Τη γυμναστική εάν την αφήσεις, σε αφήνει κι αυτή».

Σκεφτόταν την επόμενη άσκηση

Οταν ο 34χρονος Πετρούνιας ανέβηκε στους κρίκους για να εκτελέσει το πρόγραμμα που θα του χάριζε το τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο της ολόφωτης καριέρας του δεν σκεφτόταν τίποτε άλλο παρά μόνο την επόμενη άσκηση. Οχι τις κοράκλες που τον περίμεναν στην Αθήνα; Οχι τη σύζυγο που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα; «Να σας πω την αλήθεια, το μοναδικό πράγμα που περνούσε από το μυαλό μου πέρα από τον αγώνα ήταν οι διακοπές μου. Ξύπνησα το πρωί και ανυπομονούσα για ξεκούραση και μακροβούτια. “Αυτά θα είναι τα τελευταία 60 δευτερόλεπτα πριν από τις διακοπές” είπα στον προπονητή μου. Εκείνος με κοίταξε γελώντας και συνέχισε το αστείο: “Εξήντα δευτερόλεπτα και μετά επιτέλους δεν θα σε ξαναδώ στα μάτια μου”»!

Δεν ήταν πάντοτε έτσι αφοσιωμένος στην τέχνη του ο Πετρούνιας. Μικρός ήθελε μόνο να παίζει ποδόσφαιρο, να κάνει παρκούρ (όπως ο Μίλτος Τεντόγλου) και να βγαίνει με τους φίλους του. «Ηταν γνήσιο παιδί της γενιάς “πίνω μπάφο και παίζω Pro”» μας έλεγε στο Παρίσι κάποιος που τον γνωρίζει καλά. Ο νεαρός απομακρύνθηκε από την ενόργανη γυμναστική για μια συναπτή τριετία («έβλεπα τους φίλους μου να περνάνε καλά και ήθελα κι εγώ να ζήσω όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου») και χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να επιστρέψει στο γυμναστήριο.

«Ο προπονητής που είχα τότε έπαψε να πιστεύει σε εμένα και αυτό με απομάκρυνε» εξήγησε σε παλαιότερη συνέντευξή του. Την πρώτη μεγάλη διάκριση την πανηγύρισε τον Απρίλιο του 2011: χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Στα 13 χρόνια που ακολούθησαν κάρφωσε την ελληνική σημαία σε όλες τις κορυφές που υπήρχαν στον ορίζοντά του. «Είναι τιμή μας που στην καριέρα μας παρακολουθήσαμε τόσες φορές τον Λευτέρη Πετρούνια» δοξολογούσαν οι εκφωνητές του Eurosport στη διάρκεια του προκριματικού.

Σταθερότητα και άνεση στους κρίκους

Οι ειδήμονες λένε ότι τα περίπλοκα προγράμματα και οι… εξωγήινες ικανότητες του αδάμαστου Ελληνα άλλαξαν τη μορφή του αγωνίσματος. Η διάρκεια της σταθερότητάς του πάνω στους κρίκους και η άνεση με την οποία κάνει τον «σταυρό» ακουμπώντας μόνο στις παλάμες (χωρίς να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα) άφησαν πολύ πίσω όλους τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Από αθλητή της γηραιάς ηπείρου ο Πετρούνιας μπορεί να χάσει πλέον μόνο όταν ο ίδιος αγωνίζεται τραυματίας και απροπόνητος.

Οι μοναδικοί που αποδείχθηκαν αντάξιοί του είναι οι Κινέζοι. Τόσο στο Τόκιο όσο και στο Παρίσι χρυσός ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Λιου Γιανγκ, ο νέος «άρχοντας των δαχτυλιδιών». Το 2021 τον πλαισίωσε στο βάθρο o Γιου Χάο, φέτος ο ειδικευμένος στο δίζυγο Τζινγκγιουάν Ζου. Σε δύο συνεχόμενες ολυμπιάδες ο Πετρούνιας κέρδισε χάλκινα μετάλλια πίσω από κινεζικό ντουέτο.

Ηταν η 4η θέση πιο κοντά από τη 2η στον τελικό του Παρισιού; Πρέπει να νιώθει τυχερός ο Λευτέρης ή μήπως άτυχος; «Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ή μάλλον και τα δύο» απαντάει ο ίδιος. «Το μετάλλιο το κέρδισα χάρη στην τέλεια προσγείωση. Ηταν η πρώτη και τελευταία φορά από τότε που ταξίδεψα στη Γαλλία που δεν μου ξέφυγε ούτε μισό βηματάκι στην έξοδο. Από την άλλη, έκανα δύο λαθάκια στην κατακόρυφο που μου στέρησαν δύο “δεκαράκια” στην τελική βαθμολογία της εκτέλεσης. Εάν τα απέφευγα και αυτά, θα ισοβαθμούσα με τον Λιου και θα τον κέρδιζα χάρη στον χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας του προγράμματός μου».

Λίγες εβδομάδες πριν από τους Αγώνες η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς που έμοιαζαν σαν να τις είχε παραγγείλει ο ίδιος ο Πετρούνιας. «Για εμένα που είμαι και λίγο γέρος, ήταν θείο δώρο αυτό που αποφάσισαν» λέει. «Ο υποχρεωτικός αριθμός ασκήσεων μειώνεται στο εξής από δέκα σε οκτώ. Συνεπώς, ελαττώνεται κατά 20% το επίπεδο της δυσκολίας ενός προγράμματος». Στο Λος Αντζελες ο Λευτέρης Πετρούνιας των γκρίζων κροτάφων θα είναι 37 ετών και εννέα μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γιάννης, ο «Μανόλο» και τα απομεινάρια ενός θλιβερού παρελθόντος

Κάτω τα χέρια από τα μετάλλια! – Η κυβέρνηση καπηλεύεται τον ιδρώτα των αθλητών

Ολυμπιακοί Αγώνες: C’est fini με οκτώ μετάλλια η Ελλάδα