Λευτέρης Κρέτσος: Ο Τύπος είναι σαν ασθενής που αιμορραγεί

Λευτέρης Κρέτσος: Ο Τύπος είναι σαν ασθενής που αιμορραγεί

Βαθιά ανησυχία για τα οικονομικά των επιχειρήσεων Τύπου εκφράζει, μιλώντας στην «Αυγή» ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ακόμα και για «κανόνι» σε συγκρότημα Τύπου. Παράλληλα, σημειώνει τη σημασία του Τύπου στη λειτουργία της δημοκρατίας και της κριτικής σκέψης των πολιτών, με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και τον τεκμηριωμένο σχολιασμό.

Αρμόδιος για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο Λευτέρης Κρέτσος κρούει τον κώδωνα για τη βιωσιμότητα μικρών ή και μεγαλύτερων ομίλων Τύπου, που αδυνατούν να ανταποκριθούν με τακτικότητα στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους ή στους προμηθευτές τους.

Η αλήθεια είναι οδυνηρή: Οι πωλήσεις του κυριακάτικου Τύπου είκοσι χρόνια πριν (πολιτικές εφημερίδες) ξεπερνούσαν το 1 εκατ. αντίτυπα κάθε Κυριακή. Από το ’80 και για τρεις δεκαετίες οι πωλήσεις δεν ήταν ποτέ χαμηλότερες από 500.000 αντίτυπα. Σήμερα, μετά βίας οι πωλήσεις φτάνουν τα 150.000 αντίτυπα. Από τη «χρυσή εποχή» του Τύπου, 1995-2005, η πτώση της κυκλοφορίας φτάνει το 85%. Τα έσοδα από πωλήσεις έχουν μειωθεί αντίστοιχα, όπως και τα έσοδα από διαφήμιση. Άλλες πηγές εσόδων δεν υπάρχουν.

«Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης. Ο Τύπος είναι σαν ασθενής που αιμορραγεί. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα ώστε να επιβιώσουν. Αυτό είναι το άμεσο, αναγκαίο μέτρο, στο οποίο το κράτος οφείλει να προχωρήσει. Στη συνέχεια, μπορούμε να εξετάσουμε πιο στοχευμένες, πιο σύνθετες πολιτικές για τη στήριξή του», λέει ο υφυπουργός στην «Α».

Σχεδιασμός για το πρόβλημα της ρευστότητας του Τύπου έχει εκπονηθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής. Ο σχεδιασμός είναι τριετής και σύμφωνα με αυτόν, ένα κονδύλι, ύψους 10 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. για τα διαδικτυακά μέσα κάθε χρόνο, θα διατίθενται από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς αποκλειστικά στις εφημερίδες, για την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση της εικόνας της χώρας. Ο σχεδιασμός «κολλάει» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έχει υπογράψει την εκταμίευση του ποσού.

«Τα χρήματα δεν θα πάνε στους εκδότες, θα πάνε στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αγορά Τύπου στη χώρα, πρώτα πρέπει να στήσουμε αγορά», επισημαίνει ο Λ. Κρέτσος και υπογραμμίζει ότι «860 φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να προβληθούν στις εφημερίδες από αυτό το Ταμείο, αφορά αποκλειστικά τις εφημερίδες, ούτε ενέργειες δημοσίων σχέσεων ούτε συνέδρια».

Ήδη τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς οπτικοακουστικών (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές παραγωγές, animation) με δεσμευμένα κονδύλια από το ΠΔΕ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, για το διάστημα 2017-2022, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Μετά από πολλά χρόνια, οι εταιρείες παραγωγής έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν νέα πρότζεκτ, η αλυσίδα της παραγωγής έχει μπει μπροστά. Η τηλεόραση προχωρά, επενδύει σε ελληνικές σειρές, οι άδειες δόθηκαν.

Ο Τύπος έχει μείνει πίσω. Παρ’ ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια βρέθηκε να χάνει και μια σειρά ενισχύσεων που απολάμβανε στα χρόνια της ευημερίας: Καταργήθηκε το αγγελιόσημο και οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων. Καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών και οι μικρότερες εφημερίδες έχασαν ένα σημαντικό έσοδο. Καταργήθηκε η δημοσίευση διακηρύξεων, προκηρύξεων κ.λπ. Κανένα αντισταθμιστικό μέτρο για ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς δεν ελήφθη για τον Τύπο.

Ο Λ. Κρέτσος θα συναντήσει τον Ευ. Τσακαλώτο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Και θα ζητήσει να λυθεί το θέμα της ρευστότητας για τον Τύπο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter