Λευκός Οίκος: Το Ιράν θα χτυπήσει «άμεσα» με βαλλιστικούς πυραύλους το Ισραήλ

Το Ιράν θα εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ «άμεσα», λέει Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα Τρίτη στο ABC News ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς σε ενότητα σε ένα βίντεο-δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, καθώς οι επιχειρήσεις στον Λίβανο επεκτείνονται και εν μέσω φόβων για επικείμενη ιρανική πυραυλική επίθεση.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας εκστρατείας κατά του «άξονα του κακού» του Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αυτές είναι ημέρες μεγάλων επιτευγμάτων και μεγάλων προκλήσεων.» Τα «μεγάλα επιτεύγματα», είπε, συμπεριλαμβάνουν την δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, καθώς και την αποτροπή ενός υποτιθέμενου σχεδίου της Χεζμπολάχ να εξαπολύσει εισβολή στο βόρειο Ισραήλ.

Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις», συνέχισε.

«Αυτό που σας ζητώ είναι δύο πράγματα: Πρώτον – να υπακούετε αυστηρά στις οδηγίες της διοίκησης της πρώτης γραμμής, αυτό σώζει ζωές. Και δεύτερον — να μείνετε ενωμένοι. Θα σταθούμε σταθεροί μαζί στις ημέρες δοκιμασίας που έρχονται».

«Μαζί θα σταθούμε, μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ, στην πρώτη του ιστορικά άμεση επίθεση κατά του ισραηλινού κράτους. Η Τεχεράνη δήλωσε τότε ότι απαντούσε σε ένα χτύπημα εναντίον  του κτιρίου του ιρανικού προξενείου στην συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, την 1η Απριλίου, από το οποίο δολοφονήθηκαν στελέχη των Ισλαμικών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας προς τους εργαζομένους της πρεσβείας και τις οικογένειές τους «να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία μέχρι νεωτέρας».

Η προειδοποίηση, παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε τον Απρίλιο πριν από μια ιρανική επίθεση, έρχεται εν μέσω πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να εξαπολύσει άμεσα μια νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ ανώνυμος αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η ιρανική απάντηση αναμένεται μέσα στις επόμενες 12 ώρες, ενώ όπως έγινε γνωστό η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους θα μπορούσε να είναι το ίδιο μεγάλη ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη του Απριλίου, εφόσον πραγματοποιηθεί. Η εκτίμηση βασίζεται σε αρχικές ενδείξεις και είναι δύσκολο να θεωρηθεί βέβαιη, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε διεθνή μέσα ότι μια ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται μέσα «στις επόμενες ώρες» και ότι η επίθεση θα γίνει με drones και πυραύλους.

Ωστόσο, μια δυτική πηγή τόνισε ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones ή πυραύλους κρουζ.

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς οι βαλλιστικοί πύραυλοι χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα drones περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν τους στόχους τους.

Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι έχει εκκενωθεί.

Ενώ ο ολοκληρωτικός πόλεμος αποφεύχθηκε τον Απρίλιο,σύμφωνα με δημοσιεύματα ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να αντεπιτεθεί σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Σε νεότερη ενημέρωση οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μια αναμενόμενη ιρανική πυραυλική επίθεση ενδέχεται να είναι μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιο σε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Παρακολουθούμε σοβαρά την απειλή. Ζητάμε από το κοινό να ακολουθήσει τις οδηγίες του στρατού. Η επίθεση από το Ιράν θα μπορούσε να είναι ευρείας εμβέλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιo σε ασφαλείς τοποθεσίες όταν ηχήσουν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησαν για την απειλή μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης και την ετοιμότητα το Ισραήλ να αμυνθεί.

Διαβάστε επίσης:

Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα στήριζα τη συναυλία ακόμα και για μία οικογένεια που έχασε το παιδί της στα Τέμπη»

Στον αέρα η συναυλία για τα Τέμπη – Πλακιας: Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

Ετικέτες