Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών επετεύχθη στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία τον Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου και των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συζητήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και σύμφωνα με πληροφορίες ξεπεράστηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων, προκειμένου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, (χωρίς να επιβεβαιώνει επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου) το νέο πλαίσιο προστασίας (μετά τη λήξη της ισχύς του άρθρου 9 παράγραφος 2 του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη) θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους ενώ οι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, συμφωνήθηκε να εισαχθούν στη νέα πλατφόρμα με τα παλιά όμως κριτήρια προκειμένου να εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.
Ασαφές παραμείνει επίσης αν τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά το νόμου Κατσέλη ή εκείνα που διακινούνται εσχάτως σε δημοσιογραφικά γραφεία (αν και το documentonews.gr έχει γράψει ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι τo πρώτο) και το αν θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν από την Κυβέρνηση – νομοθέτη, πρώτον ο δανειολήπτης στην εκδίκαση της υπόθεσής του να φέρνει μαζί του μηχανικό, όπως είναι υποχρεωμένες μέχρι τώρα οι τράπεζες και δεύτερον να μην μπορεί ο κόκκινος δανειολήπτης να σταματά τον πλειστηριασμό σε περίπτωση που αιτηθεί την υπαγωγή του στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Και για τα δύο θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζουμε, ότι το θέμα αποτελεί το πιο βασικό προαπαιτούμενο με τους δανειστές να ανοίγουν τα χαρτιά τους (δημόσια τουλάχιστον) στην έκθεση προόδου που θα δημοσιοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου και κυρίως στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, όπου και θα φανεί η δυνατότητα εκταμίευσης της δόσης 1 περίπου δισ. € από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα. Απόφαση που θα επιφέρει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των ομολόγων δανεισμού της χώρας (σήμερα βρίσκεται στο 3,75 το 10ετες) ή το αντίθετο, με δεδομένη και την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να βγει με 10ετες για πρώτη φορά στις αγορές τον προσεχή Μάρτιο.