Λευκορωσία: Φυλάκιση δύο δημοσιογράφων από το καθεστώς Λουκασένκο

Λευκορωσία: Φυλάκιση δύο δημοσιογράφων από το καθεστώς Λουκασένκο

Ποινές δύο ετών επεβλήθησαν από δικαστήριο στην Λευκορωσία σε δύο δημοσιογράφους, την Κατερίνα Αντρέγιεβα, 27 ετών, και την Ντάρια Τσούλτσοβα, 23 ετών, για κατηγορίες υποκίνησης διαμαρτυριών εναντίον του ισχυρού άνδρα της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και διατάραξης της δημόσια τάξης.

Οι διωκτικές αρχές της Λευκορωσίας έχουν εξαπολύσει ένα πανεθνικής εμβέλειας κύμα εφόδων εναντίον δημοσιογράφων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες για τις εκλογές πέρυσι τον Αύγουστο, η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητείται από τη διεθνή κοινότητα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Belsat, με έδρα την Πολωνία, ανέφερε ότι οι δύο εργαζόμενές του καταδικάστηκαν για αυτουργία σε «ομαδικές πράξεις που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη» ενώ κάλυπταν ένα συλλαλητήριο τον περασμένο Νοέμβριο προς τιμή ενός νεκρού διαδηλωτή, του Ρόμαν Μπονταρένκο, που έχασε τη ζωή του από εγκεφαλική βλάβη μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία.

«Έδειξα τα γεγονότα σε ζωντανή σύνδεση. Γι αυτό με έριξαν στην φυλακή με επινοημένες κατηγορίες» φέρεται να είπε ενώπιον του δικαστή στην τελευταία της δήλωση πριν τελική απόφαση η Αντρέγιεβα, σύμφωνα με το Belsat.

Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter με τις δύο δημοσιογράφους μέσα από την δικαστική αίθουσα, εξάροντας το θάρρος τους, λέγοντας: «Ο Λουκασένκο δεν μπορεί να μας σπάσει». 

Διώξεις στις αντίθετες φωνές

Η καταδίκη των δύο δημοσιογράφων είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από ενέργειες στο πλαίσιο της εκστρατείας φόβου που έχει ξεκινήσει στην Λευκορωσία από το τέλος των περυσινών εκλογών, με περισσότερες από 33.000 συλλήψεις από τότε. Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου οι αρχές έκαναν έφοδο σε οικίες δημοσιογράφων και γραφεία οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε άλλες πόλεις, και προσήγαγαν τουλάχιστον 40 άτομα, ανάμεσα τους και τον πρόεδρο της Λευκορωσικής Δημοσιογραφικής Ένωσης, Αντρέι Μπάστουνετς, ο οποίος αφέθηκε αργότερα ελεύθερος. Πολλοί από όσους έγιναν στόχος είχαν κάνει ρεπορτάζ για τις συνεχιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες ή προσφέρει βοήθεια σε άτομα υπό κράτηση με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες. Σύμφωνα με τις αρχές, οι έφοδοι είναι μέρος μια ποινικής έρευνας για την οργάνωση ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που παραβιάζουν κατάφωρα την δημόσια τάξη.

«Αυτές οι έφοδοι είναι κομμάτι μιας απροκάλυπτης καμπάνιας εκφοβισμού», είπε ο Χιου Γουίλιασμον, διευθυντής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Οι λευκορωσικές αρχές έχουν πάει τις εκβιαστικές τακτικές τους στο επόμενο επίπεδο και τώρα στοχεύουν υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε η Ζαν Καβελιέ, επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Πηγές: The Moscow Times, RSF, HRW, France 24

Documento Newsletter