Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο διεκδικεί 7η συνεχόμενη θητεία στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 2025

Στις 26 Ιανουαρίου 2025 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή. Πρόεδρος της χώρας από το 1994 είναι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ένας από τους κυριότερους συμμάχους της Ρωσίας,

Ο 70χρονος Λουκασένκο επιβεβαίωσε αμέσως ότι θα διεκδικήσει μια έβδομη συνεχόμενη θητεία. «Θα πάω στις εκλογές, η ημερομηνία είναι καλή», είπε ο ίδιος σε μια Ρωσίδα δημοσιογράφο.

Η επικεφαλής της εξόριστης αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αντέδρασε μέσω της πλατφόρμας Χ σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «εικονικές» εκλογές, «χωρίς πραγματική εκλογική διαδικασία», που «διεξάγονται σε κλίμα τρόμου». «Δεν θα επιτραπεί να υπάρξει κανένας εναλλακτικός υποψήφιος, ούτε παρατηρητές. Καλούμε τους Λευκορώσους και τη διεθνή κοινότητα να απορρίψουν αυτήν τη φάρσα», πρόσθεσε.

Οι προηγούμενες εκλογές, το 2020, τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε για νοθεία, οδήγησαν σε άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Λουκασένκο. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μινσκ και άλλων πόλεων αλλά το κίνημα αυτό κατεστάλη βίαια από τις αρχές. Έκτοτε, η καταστολή συνεχίζεται και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό, κυρίως στη γειτονική Πολωνία.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Βιάσνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 1.300 άνθρωποι «κρατούνται αδίκως» στη Λευκορωσία επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο καθεστώς, ή για άλλους πολιτικούς λόγους. Η Μαρία Κολεσνίκοβα, ηγετικό στέλεχος της κινητοποίησης του 2020, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας μέσα στη φυλακή. Οι οικείοι της δεν έχουν κανένα νέο της από τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Τιχανόφσκαγια έφυγε στο εξωτερικό. Δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τον σύζυγό της, τον Σεργκέι Τιχανόφσκι, πολιτικό αντίπαλο του Λουκασένκο, ο οποίος είναι επίσης φυλακισμένος.

 

Διαβάστε επίσης

McDonald’s: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι στις ΗΠΑ εξαιτίας βακτηρίου σε χάμπουργκερ

UEFA: Tα κέρδη της πάνω από τις ζωές όλων – Για να μη χάνει ευρώ, με αστείες δικαιολογίες αποφεύγει αναβολές αγώνων λόγω θανάτου

ΠΑΣΟΚ: Κοινοβουλευτικό τεστ σύγκρουσης Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη υπό το φόβο του θολού στίγματος

FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

28η Οκτωβρίου 1940: Ο Μεταξάς, η 4η Αυγούστου και το «ΟΧΙ» του 1940 μέσα από τις σελίδες του Βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

ΛεΜπρόν και Μπρόνι Τζέιμς έγραψαν ιστορία: Πρώτη φορά πατέρας και γιος έπαιξαν μαζί σε ματς του NBA (Video)

Κύρτσος για την επίσκεψη Σταϊκούρα στον Άρειο Πάγο: «Είναι σαν να προεξοφλεί νέα καταστροφή τύπου Τεμπών»