Λευκορωσία: Αποθρασύνεται ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης

Λευκορωσία: Αποθρασύνεται ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης

Στα δίχτυα του καθεστώτος Λουκασένκο Λευκορώσοι, με μοιραία αποτελέσματα

Ενα χρόνο μετά τις εκλογές-παρωδία που βύθισαν τη χώρα σε μια πολιτική κρίση διαρκείας –στις οποίες ο Λουκασένκο νίκησε με… σοβιετικό ποσοστό– η τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη φαίνεται να αποθρασύνεται και να επιχειρεί να σιγάσει τις αντίθετες φωνές και εκτός συνόρων.

Στις εκλογές του 2020 ο Λουκασένκο έλαβε το 80% των ψήφων και ανανέωσε τη θητεία του για έκτη συνεχόμενη φορά! Ερευνες που έκαναν λόγο για καθαρή νίκη της μοναδικής πολιτικής αντιπάλου του που δεν είχε βάλει φυλακή, της Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, αλλά και αναφορές που έκαναν λόγο για κατάφωρες εκλογικές αυθαιρεσίες δεν πάρθηκαν υπόψη. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με την απάντηση του καθεστώτος να είναι αμείλικτη. Οι διώξεις και οι δίκες ακτιβιστών και δημοσιογράφων δεν έχουν σταματήσει από τότε.

Βρέθηκε απαγχονισμένος

Η περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του ακτιβιστή Βιτάλι Σισόφ, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο στο Κίεβο της Ουκρανίας όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει τις σιδερένιες δαγκάνες του Λουκασένκο. Ο Σισόφ ήταν ιδρυτής και επικεφαλής ΜΚΟ στην Ουκρανία που βοηθούσε Λευκορώσους που δραπέτευαν από τη χώρα. Είχε εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του στην οργάνωση ότι τον παρακολουθούσαν. Πρόσφατα είχε ξεκινήσει να αποκαλύπτει τα σχέδια της λευκορωσικής KGB. «Το καθεστώς γίνεται ολοένα και πιο τρομοκρατικό» έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram στις 4 Ιουνίου. Ο τόπος όπου βρέθηκε η σορός του ήταν ιδανικός για το έγκλημα καθώς ήταν μακριά από κάμερες ασφαλείας και απείχε μόλις δύο ώρες οδήγηση από τα σύνορα με τη Λευκορωσία… Η μέθοδος του παραδειγματικού απαγχονισμού είναι αυτή που προτιμά το καθεστώς όταν θέλει να βγάλει από τη μέση αντιφρονούντες: τουλάχιστον πέντε ακόμη έχουν δολοφονηθεί τον τελευταίο χρόνο με τον ίδιο τρόπο.

Ο Σισόφ είναι το τελευταίο θύμα μιας μακράς λίστας δολοφονημένων αντιφρονούντων. Φαίνεται να είναι κεντρική απόφαση, αφού, σύμφωνα με ακουστικό υλικό που προμήθευσε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της λευκορωσικής διοίκησης στο EUobserver, ο Λουκασένκο κατέθεσε 1,2 εκατ. ευρώ το 2012 σε ειδικό λογαριασμό για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων στο εξωτερικό.

Εξαγωγή κρίσης

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες της ΕΕ και με την ευάλωτη Ουκρανία. Είναι σε θέση να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά της Ευρώπης, αφού θεωρείται δούρειος ίππος της Ρωσίας. Ηδη η Λιθουανία κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντάσεις στα σύνορά της με τη μετακίνηση παράνομων μεταναστών, κυρίως από το Ιράκ. Πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά αφού η Λιθουανία φιλοξενεί πολλούς αντιφρονούντες Λευκορώσους, μεταξύ των οποίων και την Τσιχανούσκαγια.

Οι εκκλήσεις για πιο σκληρή στάση της Δύσης απέναντι στη Λευκορωσία αναμένεται να αυξηθούν. Οι περιορισμένες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ τον Ιούνιο μετά την κρατική αεροπειρατεία δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τη στάση του καθεστώτος. Οι διεθνείς «μετοχές» της Τσιχανούσκαγια ανέβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις συναντήσεις που είχε, μεταξύ άλλων, με τους Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον. Αλλά, όπως και οι περισσότεροι Λευκορώσοι εξόριστοι, θα αναρωτιέται με αγωνία τι άλλο μπορεί να κάνει για να ξεφύγει από τη δικτατορία του Λουκασένκο.

Documento Newsletter