Λετονία: «Σπρώχνει» δυτικά αλκοολούχα ποτά στην Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και θησαυρίζει

Μπορεί να θεωρείται ως μια από τις πιο σκληρές απέναντι στην Ρωσία χώρες στην Ευρώπη, όμως η Λετονία παρά τις σκληρές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Μόσχας, αναδεικνύεται στον νούμερο ένα προμηθευτή… ουίσκι προς την Ρωσία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το χρήμα που ρέει στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα η Λετονία, που έχει πληθυσμό μόλις 2 εκατομμύρια κόσμο, μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2023 εισέπραξε τα 3/4 του ποσού των 244 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η Ρωσία για να αγοράσει ουίσκι! Δεύτερη πίσω από την γείτονα της, στις εξαγωγές ουίσκι προς την Ρωσία, ήρθε η Λιθουανία που εισέπραξε περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο –που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti- είναι πως η Λετονία, η οποία έχει ψυχρό κλίμα και παράγει αμελητέες ποσότητες κρασιού σε σύγκριση με τα βαριά ονόματα της αμπελουργίας, ξεπέρασε επίσης τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, την Ιταλία, για να γίνει ο κυριότερος προμηθευτής κρασιού της Ρωσίας. Η Ιταλία πούλησε στη Ρωσία κρασί αξίας 68 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, ενώ η Λετονία εξήγαγε κρασί αξίας 73 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της λετονικής κυβέρνησης, οι εξαγωγές της χώρας προς τη Ρωσία ήταν αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ πέρυσι, με περισσότερο από το ήμισυ αυτών να αφορούν ποτά, οινοπνευματώδη ποτά και ξύδι.

Είναι προφανές πως Λετονία και Λιθουανία δεν μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε σημαντικούς παραγωγούς κρασιού και ουίσκι. Ένα μεγάλο μέρος των αλκοολούχων ποτών που εξάγονται στη Ρωσία από τη Λετονία πωλείται στην πραγματικότητα από δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην χώρα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σε γενικές γραμμές, παρά τις κυρώσεις, δεν έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τις πραγματικές αλυσίδες εφοδιασμού. Οι ίδιοι παραγωγοί πωλούν στη Ρωσία. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Λετονία αναφέρεται πλέον ως χώρα προορισμού. Οι εταιρείες στο κράτος της Βαλτικής χειρίζονται στη συνέχεια τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τελωνειακής γραφειοκρατίας.

Αυστηρά μιλώντας, οι εξαγωγές αυτές δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Αλλά είναι σαφές ότι το γεγονός ότι πολλές δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιούν τη Λετονία ως ένα είδος κέντρου διανομής δείχνει ότι ανησυχούν για την… δημόσια εικόνα τους.

Επί παραδείγματι είναι γνωστό ότι, η γαλλική εταιρεία Pernod Ricard, γνωστή για μάρκες όπως η βότκα Absolut και το ιρλανδικό ουίσκι Jameson, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αλκοολούχων ποτών στη Ρωσία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Pernod Ricard σχεδιάζει να τερματίσει τις συναλλαγές της με τη χώρα. Ωστόσο, ο γαλλικός όμιλος ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες για να γίνει αυτό και ότι οι Ρώσοι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται στο μεταξύ.

Το ολοένα και διευρυνόμενο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών με τη Ρωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη πολιτική των χωρών της Βαλτικής. Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, οι οποίες αποτελούσαν παλαιότερα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και έχουν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις για ακόμα σκληρότερες κυρώσεις από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Αθλιότητα Ανδρουλάκη κατά Βαξεβάνη – Περίμενε να φύγει ο Μητσοτάκης για να του… επιτεθεί

Πολάκης για την αποχή του από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Μητσοτάκη μην με ψάχνεις, έχω δουλειά που σώζει ζωές»

Καρφί Μπακογιάννη σε Σαμαρά: «Είδαμε και πάθαμε να αποκτήσουμε δημοκρατία στο κόμμα μας»

Πρωτοφανές: Ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και στηρίζει Μητσοτάκη

Να πού οφείλεται η άθλια επίθεση Ανδρουλάκη σε Βαξεβάνη και Documento!