Λέσβος: Ζημιές από το χιονιά στους αγρότες και κτηνοτρόφους

Λέσβος: Ζημιές από το χιονιά στους αγρότες και κτηνοτρόφους

«Πληρώνουμε μεγάλα ποσά στον ΕΛΓΑ, χωρίς να αποζημιωνόμαστε σχεδόν ποτέ» λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να φτάσουν στα κοπάδια τους.

Έκκληση απευθύνουν κτηνοτρόφοι σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου της Λέσβου, να βοηθηθούν για να μπορέσουν να φτάσουν στα κοπάδια τους. Κεντρικοί, αλλά και αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι από το χιόνι που φτάνει το ένα μέτρο. Μάλιστα, κάποιοι κτηνοτρόφοι διανύουν χιλιόμετρα με τα πόδια, προσπαθώντας να φτάσουν στις στάνες για να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, όταν φτάσουν διαπιστώνουν πως υποχώρησαν στέγες από τις στάνες τους, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταπλάκωσαν και σκότωσαν ζώα.

Να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, ζητά η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου. «Πληρώνουμε μεγάλα ποσά κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ, χωρίς να αποζημιωνόμαστε σχεδόν ποτέ όταν υπάρχουν ζημιές» τόνισε, μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο, Σταύρος Μαντατής, τονίζοντας πως ακόμα και όταν λιώσουν τα χιόνια, το αγροτικό δίκτυο θα είναι αδιάβατο από δέντρα και κλαδιά που έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού.

Οι κτηνοτρόφοι και πρόεδροι πολλών χωριών που ζουν από την κτηνοτροφία, ζητούν να ανοίξουν οι οδικές αρτηρίες προς τα χωριά, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν βυτία από τυροκομεία και να συλλέξουν το γάλα που με τρομερή ταλαιπωρία κατάφεραν να κουβαλήσουν από τα χωράφια τους κτηνοτρόφοι.

Επίσης, την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ζητούν με επιστολές τους, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία.

«Η ισχυρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες ζημιές ελαιόδεντρα, αλλά και εσπεριδοειδή σε όλη την έκταση του νησιού. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου υπέστησαν και εκείνοι σημαντικές ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού και των σφοδρών χιονοπτώσεων που διήρκεσαν συνολικά τέσσερις ημέρες. (…) Η τοπική οικονομία της Λέσβου βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας προκάλεσε ζημιές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες τόσο για τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

Documento Newsletter