Πύρινη κόλαση στη Μόρια: Στάχτη έγινε η δομή, στον δρόμο χιλιάδες άνθρωποι (Photos – Video)

Πύρινη κόλαση στη Μόρια: Στάχτη έγινε η δομή, στον δρόμο χιλιάδες άνθρωποι (Photos – Video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες η Λέσβος – Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο – Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λέσβο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα στο ΚΥΤ της Μόριας αλλά και μετά τον εντοπισμό 35 ατόμων θετικών στον κορονοϊό.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας νωρίτερα σήμερα, απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορονοϊό. Επίσης, τόνισε ότι εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού για την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το ΚΥΤ όταν σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μετανάστες και πρόσφυγες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του.

Διαβάστε επίσηςΕυρωπαία Επίτροπος για Μόρια: Χρηματοδότηση για άμεση μεταφορά 400 ασυνόδευτων παιδιών στην ενδοχώρα

Αφορμή της εξέγερσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αντιδράσουν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε και στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να κατακάψει όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ αλλά και κοντέινερ όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ήταν «μια πολύ δύσκολη νύχτα για όλους και όλοι στο νησί είναι ανήσυχοι. Εν μέσω πανδημίας μια τέτοια εξέλιξη είναι τραγική, καθώς αυτή τη στιγμή 12.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένα επί της εθνικής οδού και άλλα έχουν φύγει μέσα στα βουνά» είπε ο κ. Κυτέλης.

Το μέγεθος της καταστροφής

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στην ιστοσελίδα stonisi.gr ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Στέλνουν διμοιρίες ΜΑΤ 

Την ίδια ώρα, ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Ακόμα δύο πύρινα μέτωπα στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, άλλα δύο μέτωπα ξέσπασαν το βράδυ στη Λέσβο. Το ένα μέτωπο είναι κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας Σκαλοχωρίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, ένα ακόμη μέτωπο ξέσπασε προς την Άντισσα.

Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στη Μόρια.

Αποφασίστηκε να μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για να ελεγχθεί επί τόπου η κατάσταση και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στις 6. Εν τω μεταξύ στη μία το μεσημέρι θα ενημερώσει τους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Documento Newsletter