Λέσβος: Κίνδυνοι από τον μόλυβδο στο κέντρο προσφύγων;

Λέσβος: Κίνδυνοι από τον μόλυβδο στο κέντρο προσφύγων;

Η ελληνική κυβέρνηση «υποτιμά» τους κινδύνους μόλυνσης από μόλυβδο στο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο, αναφέρει η οργάνωση Human Rights Watch, όπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η οργάνωση ζητά περαιτέρω διεξοδικές έρευνες στον καταυλισμό στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), αφού τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει υψηλά επίπεδα μόλυνσης από μόλυβδο.

Περίπου 21.000 τετραγωνικά μέτρα του πρώην στρατιωτικού στρατοπέδου που μετετράπησαν τον Σεπτέμβριο για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, κάτι που δημιουργεί φόβους για έκθεση σε μόλυβδο.

Περίπου 7.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών, ζουν στο προσωρινό στρατόπεδο, το οποίο λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες, και δημιουργήθηκε αφού ο γειτονικός καταυλισμός της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά από εκκλήσεις για διαφάνεια, οι ελληνικές αρχές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των 12 δειγμάτων εδάφους που ελήφθησαν από το στρατόπεδο, ένα από τα οποία έδειξε 2.233 μιλιγκράμ μολύβδου ανά κιλό. Το φυσιολογικό όριο για κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα είναι 500 μιλιγκράμ ανά κιλό.

Οι αρχές σχολίασαν ωστόσο ότι αυτό το δείγμα βρέθηκε σε «διοικητική» ζώνη για εργαζόμενους των ΜΚΟ και δεν βρίσκεται σε «κατοικημένη» περιοχή. Η κυβέρνηση είπε ότι έλαβε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό μιας τυχόν μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης νέου εδάφους στην συγκεκριμένη ζώνη. Έχει παράλληλα διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος.

Ωστόσο, υπό το φως των ευρημάτων, η Human Rights Watch αναφέρει ότι είναι απαραίτητη μια συνολική έρευνα στην περιοχή. Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι οι διαμένοντες στον καταυλισμό κάνουν ουρές στην διοικητική περιοχή και ότι πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους στην έκθεση σε μόλυβδο.

Η οργάνωση προσθέτει πως αφού τα παιδιά παίζουν σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου βολής, θα ήταν πιο ορθό να συγκριθούν τα ευρήματα με τα αποδεκτά όρια στις ελληνικές παιδικές χαρές που είναι 100 μιλιγκράμ ανά κιλό.

Πηγή: Guardian

Documento Newsletter