Λεπίδι σε 20.000 επικουρικές της Εθνικής Τράπεζας – Απώλειες για τους συνταξιούχους, παρά τα όσα υποσχόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Λεπίδι σε 20.000 επικουρικές της Εθνικής Τράπεζας – Απώλειες για τους συνταξιούχους, παρά τα όσα υποσχόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Απώλειες 83% από το 2025 για τους συνταξιούχους, παρά τα όσα τους υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν 20.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι με νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εισηγήθηκε ο επονομαζόμενος «προκρούστης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων» Γιάννης Βρούτσης καλούνται από τις αρχές του 2025 να ζήσουν με «πετσοκομμένη» την επικουρική τους σύνταξη κατά 83%. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η κοινωνία ζει κάτω από την μπότα του «πληθωρισμού της απληστίας» που από το 2021 δρα ανεξέλεγκτα σε βάρος των νοικοκυριών και προς δόξα της φορομπηχτικής ανάπτυξης του ΑΕΠ. Πρόκειται για όλους αυτούς τους συνταξιούχους-μέλη μιας κλειστής ομάδας πρώην τραπεζοϋπαλλήλων που κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές 12,5% κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου –η ασφαλιστική εισφορά για την επικούρηση ανέρχεται στο 6%– και τώρα τους «πετάνε» στην ανέχεια εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πρόσδεσή της στην αισχροκέρδεια.

Αυτή είναι η ορατή όψη του παγόβουνου που μπορεί να τρομάζει για το πώς έχει «συμπεριφερθεί» το ελληνικό κράτος στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, από τα διαβόητα θαλασσοδάνεια της δεκαετίας του 1960 έως τα δομημένα ομόλογα της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-08, όμως υφίσταται και η σκοτεινή πλευρά του παγόβουνου που αφορά τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφάρπαξε την ψήφο εκατομμύριων πολιτών εξαπατώντας τους.

 

Τι τους έταζε ο Βρούτσης το 2017

Ηταν 22 Νοεμβρίου 2017 όταν ο μετέπειτα υπουργός Γ. Βρούτσης, με την τότε ιδιότητα του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ανέφερε επί λέξει: «Λέμε λοιπόν και κλείνω! Η βασική μας θέση. Να ΜΗΝ σταματήσει η καταβολή της συνταξιοδοτικής παροχής (ΛΕΠΕΤΕ) στους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τελεία και παύλα. Τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά».

Τι έπραξε το ίδιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης; Με τροπολογία και για να σώσει, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει στη Βουλή, την Εθνική Τράπεζα, σε βάρος του κλάδου της Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, έθεσε την πλήρη ένταξη των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με διατήρηση του ήδη καταβαλλομένου ποσού της επικουρικής σύνταξης, αλλά μέχρι 31.12.24 – μετά έρχεται νέο «τσεκούρωμα» της τάξης του 33% που θα προστεθεί σε προηγούμενη κατά 50% μείωση! Λες και δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο που δυόμισι χρόνια πριν από την ψήφιση της τροπολογίας, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, διακήρυττε εν μέσω χειροκροτημάτων: «Να ΜΗΝ σταματήσει η καταβολή της συνταξιοδοτικής παροχής (ΛΕΠΕΤΕ) στους εργαζόμενους και συνταξιούχους»!

«Τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά» λοιπόν σας υφαρπάξαμε την ψήφο, γίναμε κυβέρνηση και τώρα, εν μέσω του πληθωρισμού της αισχροκέρδειας που εμείς επιβάλαμε, σας περικόπτουμε το 83% της επικουρικής σας σύνταξης. Ολα αυτά τα κάνουμε για να «σώσουμε» την Εθνική Τράπεζα που αισχροκερδεί βάναυσα και ανεξέλεγκτα με τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ έχει συλήσει βάναυσα τα χρήματα των εισφορών χωρίς να δίνει λογαριασμό.

 

Πώς γεννήθηκε το πρόβλημα

Από το 1949 συνεστήθη ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ). Ηδη για 68 έτη οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές με σκοπό να απολαύσουν μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου – την οποία κατέβαλλε η ίδια η τράπεζα. Τα χρήματα αυτά τα διαχειριζόταν η Εθνική Τράπεζα χωρίς να δίνει λογαριασμό. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε διακοπή της καταβαλλομένης από το έτος 1949 καταβολής της επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ). Στην πράξη μεταβίβασε το πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια στο κράτος, δηλαδή στους Ελληνες φορολογούμενους και ασφαλισμένους.

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα η τότε κυβέρνηση Τσίπρα, τον Μάιο του 2019, νομοθέτησε την ένταξη στο τότε ΕΤΕΑΕΠ του ΛΕΠΕΤΕ με την καταβολή του 45-50% της επικουρικής σύνταξης όπως αυτή καταβαλλόταν μέχρι και τον Νοέμβριο 2017, αλλά πλέον ως επικουρική σύνταξη. Παράλληλα θεσπίστηκε η υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας 40 εκατ. ευρώ κατ’ έτος έναντι των 120 εκατ. ευρώ που κατέβαλλε για να πληρώνονται οι συντάξεις.

Ωστόσο τον Μάρτιο 2020 ο «προκρούστης» Γ. Βρούτσης του «τόσο απλά, τόσο απλά, τόσο απλά» νομοθέτησε το άρθρο 63 (ν. 4680/2020) με το οποίο ορίστηκε η πλήρης ένταξη των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, με διατήρηση του ήδη καταβαλλομένου ποσού της επικουρικής σύνταξης, αλλά μέχρι 31.12.24. Από τον Ιανουάριο του 2025 θα υπάρξει νέα μείωση της τάξης του 33% στην επικουρική σύνταξη των περίπου 18.000 συνταξιούχων.

 

Υπέρ της Εθνικής σε βάρος της ασφάλισης

Με όλα αυτά άμεσα ωφελούμενη είναι η ΕΤΕ και το κόστος πηγαίνει στην κοινωνία διά της επιβάρυνσης του ΕΦΚΑ. Αν οι εισαγγελείς της χώρας δεν έβλεπαν «αδιευκρίνιστα ποσά» σε λογαριασμούς υπουργών για να θέσουν στο αρχείο δικογραφίες, θα ήμασταν μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Αναλυτικότερα, οι καταβολές που όφειλε να πληρώνει η Εθνική Τράπεζα με τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 24 ν. 4618/2019) ανέρχονταν (την πενταετία 2020-24) σε 200 εκατ. ευρώ. Ο ΕΦΚΑ δε, με βάση την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα έτη 2020-23 θα κατέβαλε 58 εκατ. ευρώ.

Ομως η «αδηφάγος όρεξη» για ζημιά του ελληνικού δημοσίου της Εθνικής Τράπεζας με όσα ψήφισε τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφέρει συνολική ζημιά (2020-24) ύψους 27 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΕΦΚΑ.

Οι πραγματικές καταβολές της ΕΤΕ με βάση τα όσα ψήφισε η ΝΔ ανέρχονται σε 173 εκατ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:

Για το 2020 37 εκατ. ευρώ

Για το 2021 35 εκατ. ευρώ

Για το 2022 35 εκατ. ευρώ

Για το 2023 33 εκατ.

Για το 2024 περίπου 33 εκατ.

Αρα σε σχέση με όσα είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (η ΕΤΕ θα κατέβαλλε συνολικά 200 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2020-24) υφίσταται μια ωφέλεια της ΕΤΕ –και αντίστοιχη επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος– της τάξης των 27 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, η ΕΤΕ ωφελείται επίσης και λόγω της μείωσης από 1.6.19 του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς προς τον ΛΕΠΕΤΕ (12,5%) με την καταβολή εισφοράς 6% προς το ΕΤΕΑΕΠ. Πρόκειται για περίπου 4.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλους στους οποίους μειώθηκε το ασφάλιστρο που πληρώνουν – με αντίστοιχη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Το «κέρδος» της ΕΤΕ σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ ετησίως που σημαίνει σωρευτικά εντός της πενταετίας ζημιά ύψους 45 εκατ. ευρώ.

 

«Ποιεί την νήσσαν» η Κεραμέως

Εχουν περάσει ήδη δέκα ημέρες από την επίδοση επιστολής των αγωνιούντων συνταξιούχων προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ωστόσο επικρατεί σιγή ασυρμάτου. Η Νίκη Κεραμέως δεν στέργει να επικοινωνήσει με αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν να μη συρρικνωθεί η επικουρική τους σύνταξη. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζοντας τις άθλιες αν μη τι άλλο κυβερνητικές μεθοδεύσεις εναντίον τους ως γεγονότα που πρέπει να ενταχθούν στο βιβλίο Γκίνες (Guinness World Records) και περιγράφοντας τον εμπαιγμό του Γ. Βρούτση ζητούν συνάντηση μαζί της και όχι με μεσαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. «Ο μέγας εμπαιγμός είναι ότι ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, λίγο πριν τις εκλογές και την ανάληψη του υπουργείου, θεωρούσε λίγα αυτά που παίρνουμε σήμερα και με στεντόρεια φωνή “ξεκαθάριζε”, σε πάνω από 2.000 συναδέλφους μας στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, τη θέση της Ν. Δημοκρατίας: “Η Τράπεζα οφείλει να σας δίνει ολόκληρη την επικούρηση, όπως πρώτα. Τελεία και παύλα!”. Αποδείχθηκε ότι πριν την τελεία και παύλα παρεισέφρησε το τσεκούρι του 33%…» αναφέρουν σχετικά και ο νοών νοείτω, αλλά η Ν. Κεραμέως δεν εννοεί να τους απαντήσει.

 

Το σκάνδαλο €1 δισ. και η συγκάλυψη

Για να φτάσουμε στο 2017, όταν και η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση, πέρασαν 68 χρόνια από τη σύσταση του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) ο οποίος συνεστήθη το 1949. Ηταν ένας έντοκος κοινός λογαριασμός περιουσίας εντός της Εθνικής στον οποίο κατέβαλλαν εισφορές οι εργαζόμενοι και η τράπεζα με σκοπό τη λήψη επικουρικής σύνταξης όταν κάποιος εξερχόταν του εργασιακού βίου.

Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται διαρκής διασπάθιση του μόχθου των τραπεζοϋπαλλήλων που κορυφώθηκε στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις της Εθνικής Τράπεζας, μετά το 2008, συνεπεία των εγκληματικών επιλογών των διοικήσεών της, για τις οποίες «τιμωρήθηκε» η ελληνική κοινωνία και ουδείς λογοδότησε.

Για να καταλάβουμε το εύρος των εγκληματικών επιλογών των εκάστοτε διοικήσεων της Εθνικής –διορίζονταν κατ’ ουσία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ– αρκεί να αναφέρουμε όσα αναγράφει η Εκθεση Επισκόπησης Ισολογισμού και Απολογισμού Διαχειριστικής Χρήσης 2009 του ΛΕΠΕΤΕ: «λόγω της επί σειράς ετών συγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου σε μετοχές της ΕΤΕ και της παρατεταμένης μείωσης των τιμών των μετοχών στο Χ.Α., έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας».

Ούτε λίγο ούτε πολύ μέχρι το 2009 οι διοικήσεις «κανιβάλιζαν» τα χρήματα από τις εισφορές των τραπεζοϋπαλλήλων για να παίζουν κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια στα χρηματιστήρια και να λαμβάνουν μπόνους παραγωγικότητας! Είναι χαρακτηριστικό προς τούτο ότι με σύμπραξη των κυβερνήσεων και της δικαστικής εξουσίας η Εθνική Τράπεζα αρνείται πεισματικά να ανοιχθεί ο λογαριασμός ειδικού σκοπού (ΛΕΠΕΤΕ), ώστε να ελεγχθούν οι κινήσεις από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές, για να εξευρεθούν οι υπαίτιοι αυτών των εγκληματικών επιλογών σε βάρος των εισφορών χιλιάδων τραπεζοϋπάλληλων.

Αντ’ αυτού και με το πρόσχημα της διάσωσής της, η τότε διοίκηση της ΕΤΕ παρέδωσε το 2017 το πρόβλημα στο κράτος, ζητώντας να τη σώσει αφού πλέον ο ΛΕΠΕΤΕ ήταν ελλειμματικός!

Διαβάστε επίσης:

Έχασε την αστική του ευγένεια ο Τσακαλώτος: Πολίτης του την «έπεσε» για τις έδρες της Νέας Αριστεράς (Video)

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Σε κλίμα ανησυχίας η ταφή Χανίγιε στο Κατάρ – «Ημέρα οργής» από τη Χαμάς, αντίποινα ετοιμάζει το Ιράν

Ο Μητσοτάκης παίζει με τη φωτιά: Φόβοι για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα

Έρευνα: Η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Μετά το ΕΣΥ ο Αδωνης θερίζει θύελλες και στη ΝΔ – Οι αυταρχικές πρωτοβουλίες για τους ιδιώτες γιατρούς προκαλούν εσωκομματικό «εμφύλιο»

Η ελληνική αποστολή αποθέωσε τον «ασημένιο» Απόστολο Χρήστου στο Ολυμπιακό Χωριό (Videos)

Οι ωραίοι έχουν χρέη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter