Λένε «ναι» στο ψηφιακό χρήμα

Λένε «ναι» στο ψηφιακό χρήμα

Παρά το γεγονός ότι τα μετρητά καλά κρατούν στις συναλλαγές των Ελλήνων, το ψηφιακό χρήμα κερδίζει συνεχώς έδαφος, σε βαθμό που υπολογίζεται ότι το 2027 οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα θα έχουν ξεπεράσει τις συναλλαγές με μετρητά.

Το παραπάνω είναι ένα από τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της Visa και του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές πληρωμές κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ως προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής στην Ελλάδα καθώς επτά στους δέκα καταναλωτές τις επιλέγουν.

Ειδικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

• Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα παίρνουν μαζί τους κάρτες ή και ψηφιακό πορτοφόλι όταν φεύγουν από το σπίτι τους, ενώ ένας στους τρεις επιλέγει να έχει μαζί του αποκλειστικά κάρτες ή ψηφιακό πορτοφόλι.

• Τέσσερις στους δέκα πραγματοποιούν μηνιαία αγορές από το διαδίκτυο και η πληρωμή με κάρτα αποτελεί το 71% του συνόλου των πληρωμών.

• Ενας στους τέσσερις προχωρά σε αγορές μέσω των social media σποραδικά, ενώ ψηφιακά πληρώνουν κυρίως σε σουπερμάρκετ, εμπορικά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων, παρόχους τηλεπικοινωνιών και στην εστίαση.

• Το 23% χρησιμοποιεί «σε κάποιο βαθμό» τα ψηφιακά πορτοφόλια στις συναλλαγές του είτε σε φυσικά καταστήματα είτε online. Ωστόσο, το εύρος της χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα καθώς οι ηλικίες 18-34 τα χρησιμοποιούν σε ποσοστό 33%, οι ηλικίες 35-54 ακολουθούν με 25% και οι ηλικίες +55 τα χρησιμοποιούν σε ποσοστό 13%.

• Αν και τα μετρητά αποτελούσαν την κύρια μέθοδο πληρωμής μέχρι και πριν από την πανδημία, αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Συγκεκριμένα, το 48% πλήρωνε με μετρητά «πολύ» και «πάρα πολύ» προ πανδημικής κρίσης, ποσοστό που ανέρχεται πλέον σε 30%.

• Το 43% πραγματοποιεί αγορές από το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, με την πληρωμή με κάρτα να αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο και να καταλαμβάνει το 71% του συνόλου των πληρωμών.

Documento Newsletter