«Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το παρακείμενο εργοστάσιο που χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια γιατί οι δεξαμενές ψύξης κινδυνεύουν, έχουμε μία πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα μήκος της τάξεως των 500 χιλιομέτρων στον ποταμό Δνείπερο και σε ένα εύρος της τάξεως των 50 έως 100 χιλιομέτρων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, τοποθετούμενος στο τι βιώνει η Ουκρανία μετά και από την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα το πρωί της Τρίτης στην Ουκρανία.
Όπως πρόσθεσε σχετικά ο κ. Λέκκας, η περιοχή αυτή αλλάζει δραστικά.
«Αλλάζει μορφολογία, αλλάζουν τα πάντα στον αέρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και ειδικότερα αλλάζουν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες οι οποίοι ουσιαστικά μεταβάλλονται και δεν θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Το έδαφος καλύπτεται -και κυρίως οι αγροτικές περιοχές καλύπτονται- από ένα παχύ στρώμα λάσπης το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει αλλά ουσιαστικά καταστρέφει τις καλλιέργειες. Έχουμε μόλυνση με βαρέα μέταλλα τα οποία ενδεχομένως να υπήρχαν μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος. Και βέβαια έχουμε τεράστιες αλλαγές στη χλωρίδα και την πανίδα, οι οποίες είναι αυτονόητες δεδομένου ότι αλλάζουν άρδην οι συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και στον αέρα» υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τις υδάτινες μάζες που συναντώνται εκεί αλλά και για το αν ο ίδιος βλέπει μια μόνιμη αλλαγή της γεωφυσικής διάρθρωσης στην περιοχή, τόνισε:
«Είναι τεράστιες μάζες, είναι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, είναι ένα μεγάλο φράγμα το οποίο ουσιαστικά είναι κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού μαζί με άλλα μικρότερα φράγματα.
Διαβάστε επίσης: