Λέκκας για Ιεράπετρα: «Προδιαγεγραμμένο φαινόμενο η κατολίσθηση – Το ξενοδοχείο έπρεπε να κλείσει»

Ως προδιαγεγραμμένο φαινόμενο χαρακτήρισε ο Ευθύμιος Λέκκας την αποκόλληση βράχου που έπεσε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα τον θάνατο  τουρίστριας στην Ιεράπετρα.

«Κάποια στιγμή θα γινόταν η εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου», επεσήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών στην περιοχή επιτάχυνε την εκδήλωση του φαινομένου. «Ήταν μία κλασική περίπτωση όπου θα εκδηλωνόταν κάποια στιγμή η κατολίσθηση», σημείωσε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στο Λασίθι: Νεκρή μία γυναίκα από πτώση βράχου σε ενοικιαζόμενα δωμάτια

«Τέτοιες μετακινήσεις ογκόλιθων είχαν γίνει και στο παρελθόν. Ήταν ένα φαινόμενο προδιαγεγραμμένο. Υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτοί που υπογράφουν αυτές τις μελέτες, να είναι επιστήμονες και τεχνικοί που να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής και οι υπηρεσίες να ελέγχονται έτσι ώστε εάν δεν έχουν αυτές τις μελέτες να μην προχωρούν στην έκδοση άδειας», τόνισε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας ότι το ξενοδοχείο θα έπρεπε να έχει κλείσει.

«Το ξενοδοχείο λειτουργούσε από το 1980, όταν δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την υποχρέωση εκτέλεσης γεωπολιτικών μελετών. Από το 1995 και έπειτα έχει καθιερωθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ξενοδοχεία που διατρέχουν τον αντίστοιχο κίνδυνο. Τα ξενοδοχεία χτίζονται σε ωραίες περιοχές. Αυτές οι περιοχές ουσιαστικά ενέχουν και πάρα πολλούς φυσικούς κινδύνους γιατί οι κίνδυνοι αυτοί συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τοπίου», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.