Τα νέα είναι αποθαρρυντικά: Η άνοδος των εθνικιστικών, ρατσιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη έχει πάρει μία ανοδική πορεία που δεν φαίνεται να διακόπτεται. Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών επιβεβαιώνει την ανησυχία: Ακόμα ένα κομμάτι του ακροδεξιού ευρωπαϊκού παζλ αναδείχθηκε μέσα από την πλέον δημοκρατική διαδικασία.
Πρόκειται για την Λέγκα του Βορρά, το εθνικιστικό μόρφωμα που φαίνεται πως έπεισε το 18, 69% των Ιταλών ψηφοφόρων. Η Λέγκα δεν είναι “καινούρια νέα”. Ιδρύθηκε την δεκαετία το 1989 αρχικά ως κίνημα ανεξαρτησίας του (πλούσιου) ιταλικού Βορρά. Το 1991 μετουσιώθηκε επίσημα σε κόμμα και έκτοτε έχει μια ισχυρότατη πολιτική παρουσία, αφού έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε αρκετές κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σε παράλληλη γραμμή: Η θεσμική παρουσία της ρατσιστικής Λέγκας λειτούργησε μάλλον προωθητικά για την εξωκοινοβουλευτική της δράση. Το κόμμα υποκίνησε εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις στο πλαίσιο εκστρατειών κατά των μεταναστών, των τσιγγάνων και των ομοφυλόφιλων. Έκτοτε, η ροή των γεγονότων απέκτησε μία κάποια κανονικότητα. Από τη μία μέλη της Λέγκας διώχθηκαν για υποκίνηση φυλετικού μίσους, από την άλλη το πολιτικό πρόσωπο της οργάνωσης μετατοπιζόταν σταδιακά προς την ξενοφοβία εμπνεόμενο από την Μαρίν Λεπέν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρίν Λεπέν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, σχολιάζοντας μέσω Twitter ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα».
Η Χρυσή Αυγή, η Λέγκα και το ακροδεξιό κάδρο
Οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τα φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα της Ευρώπης ξεκινούν από πολύ παλιά. Ανάμεσα στα χρόνια η νεοναζιστική οργάνωση έχει επιχειρήσει να συγκεντρώσει τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες της σε φιέστες Μίσους: Κάμπινγκ στο Μελιγαλά (που ακυρώθηκαν), φεστιβάλ, απόπειρες συγκέντρωσης του φασιστικού ευρωπαϊκού τόξου σε κοινό έδαφος. Συμμαχικό μόρφωμα -εξ Ιταλίας ορμώμενο- ήταν η Forza Nuova, η “καθαρή” φασιστική οργάνωση, ο φορέας της -ας πούμε- ιδεολογικής καθαρότητας.
Η μεταστροφή του έντονου ενδιαφέροντος προς την Λέγκα ήρθε παρέα με το επίσημο κοινοβουλευτικό κοστούμι. Αν και οι σχέσεις με τη Forza Nuova δεν φαίνεται να διακόπτονται, η Λέγκα εμφανίζεται ως νέος σύμμαχος περίπου την στιγμή που η ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι στο προσκήνιο έντονα και απολύτως θεσμικά.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ο ευρωβουλευτής της Λέγκας Τζιανλούκα Μπουονάνο είναι καλεσμένος του Νίκου Μιχαλολιάκου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Ο Τζιανλούκα Μπουονάνο εμφανίζεται ως από μηχανής σύμμαχος σε μία πολύ κατάλληλη χρονική περίοδο. Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις μαζικές διώξεις των βουλευτών και των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης, η Ιταλική ακροδεξιά στάθηκε στο πλευρό των ιδεολογικά συγγενών της. Η Forza Nuova κάλυψε εξαρχής το ζήτημα της… κοινωνικής διαμαρτυρίας. Από την πρώτη στιγμή, ήδη από το 2013 μέλη της οργάνωσης ξεκίνησαν διαμαρτυρίες έξω από τα ελληνικά προξενεία σε πόλεις της Ιταλίας, υπερασπιζόμενοι τους διωκόμενους χρυσαυγίτες.
«Η Forza Nuova δεν ξεχνά τους Έλληνες αδελφούς της, ειδικά όταν αυτοί δέχονται επίθεση από τους εχθρούς της ελευθερίας και της συμμετοχής, οι οποίοι θέλουν να καταστείλουν με τη βία την προέλαση των αντισυστημικών και εθνικιστικών δυνάμεων».
Οπότε η από Ευρωκοινοβουλίου στήριξη μέσω του Τζιανλούκα Μπουονάνο ήρθε και κούμπωσε, φυσικά στο πλαίσιο των ακροδεξιών συμμαχιών που σχηματίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι σχέσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου δεν θα μπορούσαν παρά να είναι εξαιρετικά θερμές. Ακόμα και αν η Λέγκα κατηγορείται από τους πιο “ιδεολογικά καθαρούς” Ιταλούς φασίστες πως ξεπουλάει τα ιδανικά της για το χατίρι της θεσμικής της παρουσίας, η Χρυσή Αυγή που έχει εκμεταλλευτεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα όσο κανείς, δε φαίνεται να ανησυχεί για τις “ιδεολογικές” εκπτώσεις.
Εξάλλου, οι προθέσεις ως προς τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ξεκάθαρες: Τον Μάρτιο του 2015 Έλληνες νεοναζί συμμετείχαν σε συγκέντρωση στήριξης της Μαρίν Λεπέν στην Ρώμη, την οποία διοργάνωσε η Λέγκα. Τότε μέσω βίντεο η Λεπέν είχε δηλώσει: “Δεν μπόρεσα να είμαι κοντά σας, αλλά ήθελα να σας χαιρετήσω θερμά και να στείλω μήνυμα υποστήριξης την ώρα που διαδηλώνετε στους δρόμους της Ρώμης για να διαμαρτυρηθείτε για τις θανάσιμες πολιτικές που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη”.
Σήμερα, μερικές μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ιταλικών εκλογών, ο από Ελλάδας σύμμαχος έσπευσε να πανηγυρίσει την εκλογική νίκη: “Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσει στο κονκλάβιο της Παγκοσμιοποίησης στις Βρυξέλλες ύστερα από την έκδοση των πρώτων πρώιμων αποτελεσμάτων για τις ιταλικές εκλογές”.
Φυσικά, η Χρυσή Αυγή στην πανηγυρική ανακοίνωσή της παρατηρεί ότι οι Ευρωπαίοι σταδιακά στρέφονται προς τον εθνικισμό, πράγμα που αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα ήταν αστείο: Ο εθνικισμός μίας χώρας πανηγυρίζει για εκείνον μίας άλλης, σε ένα μοτίβο… διεθνοποίησης (sic) τρομερά ιδανικό. Κι αυτό επειδή ο εθνικισμός είναι πως εξ ορισμού αντιμαχόμενος (ο ένας απέναντι στον άλλον, ας πούμε για χάρη του μοτίβου) και -ευτυχώς- έχει την τάση στο τέλος να θέλει αλληλοεξοντώνεται.