Le Monde: Στο επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών – Οι παρακολουθήσεις εκτοξεύτηκαν με Μητσοτάκη

Στις 30 Ιουλίου, η απόφαση του ελληνικού Αρείου Πάγου να αθωώσει τις μυστικές υπηρεσίες και τη σημερινή κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ονομάστηκε από τον Τύπο “ελληνικό Watergate”, αναστάτωσε το πολιτικό σκηνικό, σημειώνει σε δημοσίευμα της η Le Monde.

«Τελικά, μόνο τέσσερις εκπρόσωποι της εταιρείας που διακίνησε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator θα διωχθούν ποινικά για “παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών”. Η αντιπολίτευση, τα θύματα και η κοινωνία των πολιτών έχουν ξεσηκωθεί».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα “εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αθωώσει την υπηρεσία πληροφοριών υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού” και κατήγγειλαν μια μορφή ατιμωρησίας. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασελάκης, τόνισε ότι “η εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη καταρρακώθηκε”. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έπεσε και ο ίδιος θύμα απόπειρας υποκλοπής του τηλεφώνου του με τη χρήση του λογισμικού Predator, κατηγόρησε μάλιστα “την κυβέρνηση ότι πρώτα μόλυνε τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα το δικαστικό σύστημα”.

Στο σημείο αυτό η συντάκτης του κειμένου υπενθυμίζει πως το σκάνδαλο των υποκλοπών ξέσπασε το 2022, ακριβώς μετά την αποκάλυψη του κ. Ανδρουλάκη ότι στοχοποιήθηκε από το λογισμικό κατασκοπίας Predator. Σημειώνεται δε πως το Predator επιτρέπει, μόλις το τηλέφωνο μολυνθεί, να καταγράφονται τα μηνύματα και οι κλήσεις του θύματος – ακόμη και εκείνες που γίνονται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών –, και να έχει ο χειριστής του λογισμικού πρόσβαση σε κωδικούς ή και στο ιστορικό περιήγησης της συσκευής του θύματος στο διαδίκτυο.

Η Le Monde αναφέρει πως λίγο μετά την εκλογή του, το 2019, ο συντηρητικός Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθέτησε τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας άμεσα υπό την αιγίδα του. Έκτοτε, οι περιπτώσεις κατασκοπίας, είτε με παραδοσιακά μέσα (ηχογράφηση τηλεφωνικών συνομιλιών) είτε μέσω του λογισμικού κατασκοπίας, εκτοξεύθηκαν: πάνω από 15.000 τηλέφωνα φέρεται να παρακολουθούνταν από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τον Τύπο.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 100 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον σχολείου στη Γάζα

Μαρτύριο της σταγόνας στην Ηλεία – Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες

«Πήγα στο δάσος επειδή επιθυμούσα να ζήσω συνειδητά»

Πάρτο Ελίζα και κάν’ το κορνίζα!

Έως τις 2 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος

Ετικέτες