Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών στην Ουκρανία έχουν αναζωπυρωθεί, αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Όπως τονίζει η εφημερίδα, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει πάλι είναι προς το παρόν παρασκηνιακές και ουσιαστικά άτυπες, αφού αφορούν σε απόρρητες πληροφορίες ή σχέδια. Η κίνηση αυτή επανεξετάζεται υπό το πρίσμα μιας πιθανής απόσυρσης της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια σύνοδο μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο είχε ξεσηκώσει τότε θύελλα αντιδράσεων και από τους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και από την ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία. Ωστόσο, επαναλήφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές από την βρετανική πλευρά στην Le Monde: «Μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με στόχο τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, που θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Τα παραπάνω που προέρχονται από την βρετανική πλευρά, συνάδουν με όσα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν- Νοέλ Μπαρό, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να «μην θέτουν και να μην εκφράζουν κόκκινες γραμμές» στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, δήλωσε: «Δεν απορρίπτουμε καμία επιλογή».
Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχουν δώσει ακόμη το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατευμάτων – ή ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας (όπως λένε τις μισθοφορικές), όμως εδώ και αρκετούς μήνες, τέτοιες προτάσεις βρίσκονται ανοιχτά κατά τα φαινόμενα στο τραπέζι.
Διαβάστε επίσης:
Μια γκιλοτίνα για τον Ρωμανό για να μην ταλαιπωρούμαστε
Μαζική φυγή χρηστών από το «Χ» του Έλον Μασκ – Κερδισμένο το Bluesky
Αντώνης Λυμπέρης: Η αγάπη για το σερφ και τη φωτογραφία – Η πορεία του στον χώρο των media