Le Monde για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Le Monde για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Σύγκριση της σημερινής Ελλάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ουγγαρία και την Πολωνία κάνει σε άρθρο της η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα Le Monde με αφορμή του ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά για την Ελλάδα που υφίσταται αυτή την προσβολή, το λίκνο της δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Προσθέτει πως οι καταγγελίες στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι ισχυρές, ακόμα και αν δεν παράξουν απαραίτητα αποτελέσματα, αφού ισοδυναμεί με ένα συμβολικό χαστούκι προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποτελεί ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Le Monde: Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν την Ελλάδα για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων

«Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο σχετικά με τις απειλές που βαραίνουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία υπέστησαν αυτή την προσβολή το 2023, αλλά για την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, είναι η πρώτη. Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο Στρασβούργο που εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις πολύ σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα». Οι όροι είναι ισχυροί και, ακόμα κι αν ένα ψήφισμα δεν έχει απαραίτητα αποτέλεσμα, ισοδυναμεί με πραγματικό συμβολικό χαστούκι για την κυβέρνηση του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα ενός από τα βαριά βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), την πρώτη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Περίπου 330 βουλευτές υποστήριξαν αυτό το κείμενο, σχεδόν όλοι προερχόμενοι από την αριστερά του πολιτικού φάσματος, ενισχυμένοι από τους φιλελεύθερους, αλλά και από μια χούφτα αιρετούς του ΕΛΚ. Αντίθετα, 254 αντιτάχθηκαν, σχεδόν όλοι από τις τάξεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Μόνο 26 βουλευτές απείχαν.

“Έχουμε δει τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου να παρακμάζουν σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, λέει η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie In’t Veld. “Γνωρίζουμε τα σημάδια, και η Ελλάδα τα δείχνει αυτή τη στιγμή. Σε αντίθεση με τον Βίκτορ Όρμπαν, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα φιλικό πρόσωπο προς την ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μείνει μακριά από τον έλεγχο της ΕΕ”.

Σκάνδαλο κατασκοπείας

Στην Ελλάδα, το ξέσπασμα, το καλοκαίρι του 2022, του μεγάλου σκανδάλου παράνομης κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και επιχειρηματιών, που οργανώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες απευθείας υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, άνοιξε τα μάτια πολλών ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα.

Euronews: Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

«Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά τις απειλές για τις αξίες της ΕΕ στην Ελλάδα και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση.

Είναι ένας μακρύς κατάλογος ανησυχιών για την κατάσταση στην Ελλάδα. Μη εξουσιοδοτημένη χρήση κατασκοπευτικών προγραμμάτων κατά δημοσιογράφων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικών της αντιπολίτευσης, αδικαιολόγητες νομικές διαδικασίες, συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών, σκάνδαλα διαφθοράς…

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις απειλές για το κράτος δικαίου στη χώρα. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει και να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ.»

Διαβάστε επίσης:

Γερμανική ΤΑΖ: Ισχυρό χαστούκι για τον Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Λιβύη: «Κατηγορώ» για Φλώρο και τέσσερις στρατηγούς

Τέμπη: «Μας δίνουν στοιχεία με μεγάλη δυσκολία» – Τι αποκαλύπτει ειδικός πραγματογνώμονας

Στέφανος Κασσελάκης: To νέο Think Tank του ΣΥΡΙΖΑ για την Έρευνα και την Τεχνολογία (Video)

Documento Newsletter