Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται αμείωτο κοστίζοντας τη ζώη σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Ωστόσο, κανένας από τους διεθνείς ηγέτες που ισχυρίζονται ότι θέλουν να δώσουν λύσεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεν μιλάει γι’ αυτό. Πάρτε, για παράδειγμα, τη σιωπή που ακολούθησε το ιδιαίτερα θανατηφόρο χτύπημα σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στις 24 Δεκεμβρίου, αναφέρει η Γαλλική Le Monde.
Αυτή η κατακριτέα απάθεια – αν όχι η τυφλή υποστήριξη της καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη – βρίσκεται στα χέρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε στις 25 Δεκεμβρίου ότι ο ισραηλινός στρατός θα εντείνει τις μάχες στη λωρίδα της Γάζας: «Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος που δεν είναι κοντά στο τέλος του», υποσχέθηκε.
Μπορεί να συνεχιστεί, στην πραγματικότητα, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες με το γεγονός ότι κάποια βοήθεια φτάνει στους Παλαιστίνιους της Γάζας, οι οποίοι βυθίζονται σε ακραία ένδεια, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να σκοτωθούν από τις βόμβες που που ρίχνει το Ισραήλ. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί από την αμερικανική διπλωματία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε θέσει δύο στόχους για τα στρατεύματά του μετά τις σφαγές που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών: Την εξάλειψη του ισλαμιστικού κινήματος και την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της τρομοκρατικής επιχείρησης. Μετά από δύο μήνες πρωτοφανών βομβαρδισμών, ο ισραηλινός στρατός φρόντισε να μην δηλώσει ότι η Χαμάς έχει καταστραφεί. Η μοίρα των ομήρων, εν τω μεταξύ, παγιδευμένων από τους απαγωγείς τους και από τα χτυπήματα του ίδιου τους του στρατού, είναι πλέον πιο ανησυχητική από ποτέ.
Το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου, η πολιτική μοίρα του Νετανιάχου φαινόταν σφραγισμένη. Ήταν υπεύθυνος για το φιάσκο του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας, καθώς και υπόλογος για τη στρατηγική κατευνασμού της Χαμάς, προκειμένου να αποδυναμωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή και να θαφτεί έτσι η προοπτική δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο ηγέτης της εθνικιστικής δεξιάς του Ισραήλ αγωνίζεται κατά αυτού του αποτελέσματος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Διάσκεψη Σωτηρίας
Ωστόσο, σήμερα, ο πρωθυπουργός αυτός φαίνεται να θεωρεί ότι η μόνιμη κατάσταση πολέμου -την οποία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει παίζοντας με τη δίψα του ισραηλινού κοινού για εκδίκηση- θα μπορούσε να του προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας. Η συνέχιση των επιχειρήσεων καθυστερεί τη στιγμή του απολογισμού και το έργο μιας πιθανής εξεταστικής επιτροπής για τη διαπίστωση των ευθυνών στην ισραηλινή ιεραρχία.
Η παράταση των μαχών επιτρέπει επίσης τη σιωπή σχετικά με το τι θα συμβεί στη Γάζα μόλις τελειώσει ο ισραηλινός βομβαρδισμός. Ο Νετανιάχου έχει αποδειχθεί ικανός μόνο να ορίσει τι δεν θέλει – ξεκινώντας από την επιστροφή της Φατάχ, η οποία ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αυτό ωστόσο είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Η αποκατάσταση μιας φτωχής και υπερπληθυσμιακής περιοχής, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ήδη κρίσιμες πριν από τις μαζικές καταστροφές των τελευταίων τριών μηνών, θα αποτελέσει προϋπόθεση για οποιαδήποτε επανεκκίνηση μιας διπλωματικής διαδικασίας.
Οι σφαγές Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου και οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί που σκότωσαν χιλιάδες Παλαιστίνιους υπογράμμισαν με τραγικό τρόπο την επείγουσα αναγκαιότητά της. Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι δεν μπορούν να υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών, ενώ αποδέχονται τον ατελείωτο πόλεμο που ο Νετανιάχου έχει θέσει για τη χώρα του ως τον μόνο δυνατό ορίζοντα. Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη μικροπρεπή ασυμφωνία.
Θρήνος στα συντρίμμια, ξεπέρασαν τους 20.600 οι νεκροί
Κόλαση πυρός στη Γάζα, μία περιοχή που εδώ και τρεις περίπου μήνες μετρά καθημερινά εκατοντάδες θύματα. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα των Χριστουγέννων πως μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 250 θάνατοι Παλαιστινίων αλλά και 500 τραυματισμοί.
Ο τραγικός απολογισμός των συνολικών απωλειών στον παλαιστινιακό θύλακα ανέρχεται σε 20.674 νεκρούς, εκ των οποίων το 70% πρόκειται για γυναίκες και παιδιά, αλλά και 54.500 τραυματίες.
Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της Κυριακής σκοτώθηκαν 70 άτομα από το μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι, ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους από ανάλογη επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς.
Διαβάστε επίσης: Γάζα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης με γυμνούς κρατούμενους, μικρά παιδιά και… ελληνική σημαία (Video)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρθηκε σε «σπαρακτικές» μαρτυρίες που συγκέντρωσε τη Δευτέρα ομάδα του σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διακομίστηκαν θύματα του βομβαρδισμού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι.
«Ομάδα του ΠΟΥ άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter).
«Παιδί έχασε όλη του την οικογένεια στον βομβαρδισμό του καταυλισμού. Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου υπέστη την ίδια απώλεια, όλη της η οικογένεια σκοτώθηκε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 70 άνθρωποι χάθηκαν στον βομβαρδισμό προχθές Κυριακή του καταυλισμού προσφύγων αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους ήταν αραδιασμένα κάτω στο νοσοκομείο αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει κηδειών.
Το νοσοκομείο ανέφερε ότι εισήγαγε περίπου εκατό τραυματίες έπειτα από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ.
«Ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται στο νοσοκομείο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του σε όρους κλινών και προσωπικού», υπογράμμισε. Πολλοί δεν θα βγουν ζωντανοί από τις αίθουσες αναμονής».
«Αυτή η τελευταία επιδρομή σε κοινότητα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει γιατί χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε.
Ο Σον Κέισι, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, είπε πως ήταν παρών όταν οι γιατροί χειρίστηκαν την περίπτωση 9χρονου αγοριού τραυματισμένου πολύ σοβαρά στο κεφάλι. «Του δόθηκε απλά αναισθησία, για να ανακουφιστεί ο πόνος προτού πεθάνει», περιέγραψε σε βίντεο γυρισμένο στο νοσοκομείο, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
«Πέρναγε τον δρόμο μπροστά στο καταφύγιο όπου βρισκόταν η οικογένειά του και το κτίριο πλάι του βομβαρδίστηκε», εξήγησε. Το παιδί «χτυπήθηκε από θραύσματα, συντρίμμια, τραυματίστηκαν εγκεφαλικοί ιστοί…».
«Κανένας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτόν. Όπως σε τόσες περιπτώσεις εδώ, δεν υπάρχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών περιστατικών, περίπλοκων τραυματισμών», συνέχισε.
«Τα χειρουργεία δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν ξεπεράσει πολύ, πάρα πολύ, τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε το στέλεχος αυτό του ΠΟΥ.
«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε οργισμένα ο Σον Κέισι. «Πρέπει να σταματήσει».