Λε Μερ και Σόιμπλε: Δύο νεοφιλελεύθεροι χαράσσουν το μέλλον της Ευρωζώνης

Λε Μερ και Σόιμπλε: Δύο νεοφιλελεύθεροι χαράσσουν το μέλλον της Ευρωζώνης

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, Γαλλία και Γερμανία φαίνεται πως σε αγαστή συνεργασία θα «χτίσουν» την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την γαλλική συντηρητική εφημερίδα «Le Figaro», μετά και τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγ Σόιμπλε προχωρούν μαζί «για την Ευρώπη».

Πληροφορίες του δημοσιογράφου Φαμπρίς Νοντ-Λανγκλουά, επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, οι δύο υπουργοί Μπρουνό Λε Μερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους «για την ενίσχυση και βελτίωση της ευρωζώνης» στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι. Η παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει στο πλαίσιο του Γάλλο-γερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματισθεί για την παραμονή της γαλλικής εθνικής επετείου ( 14 Ιουλίου).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι δύο υπουργοί ενίσχυσαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη της Ευρώπης. «Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να εισέλθουν σε περισσότερο λειτουργικές συζητήσεις, ώστε να βρουν κοινές θέσεις».

Επιδιώκουν επίσης διμερείς πρωτοβουλίες: «Εάν το ζήτημα της φορολογίας εμπίπτει σε ομόφωνες αποφάσεις των ’28’, τίποτα δεν απαγορεύει την ύπαρξη διμερών πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα τη φορολόγηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο δεν πρόκειται να πει «ναι» σε όλες τις γαλλικές προτάσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι επιφυλακτικός για τα στοιχεία και τους αριθμούς που σχετίζονται με τις επενδύσεις. Επίσης, είναι υπέρ μιας πιο “ρεαλιστικής” προσέγγισης σε σχέση με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προτείνει την ύπαρξη ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Ο Γερμανός υπουργός προτιμά να διαχειριστεί αρχικά πιο συγκεκριμένα σχέδια, κάτι στο οποίο ο Γάλλος ομόλογός του δεσμεύεται να τον στηρίξει.

Από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας «Μπερσί» υπογραμμίζουν ότι : «Η προτεραιότητα δεν είναι στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία των πραγμάτων».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται πως οι νέες προτάσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίσουν να αποτελούν ασπιρίνες, χωρίς να επιλύουν το πρόβλημα που δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής, φιλικής ή και ταυτόσημης προς τα γερμανικά συμφέροντα.

Documento Newsletter