Λάθη που κάνουν όσοι τρέχουν όταν αγοράζουν καινούρια παπούτσια

Λάθη που κάνουν όσοι τρέχουν όταν αγοράζουν καινούρια παπούτσια

Ειδικοί αποκαλύπτουν τα λάθη που κάνουν πολλοί δρομείς όταν αγοράζουν τα παπούτσια τους, ώστε να τα αποφύγουν και να είναι έτοιμοι να φορέσουν τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό την ημέρα του μεγάλου αγώνα.

Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου

Ανεξάρτητα αν ο επόμενος Μαραθώνιος είναι ο πρώτος σας μεγάλος αγώνας ή ετοιμάζεστε για το επόμενο προσωπικό ρεκόρ, ένα καλό ζευγάρι αγωνιστικά παπούτσια είναι πολύ βασικό. Με την πληθώρα επιλογών που υπάρχει στην αγορά, ωστόσο, το να βρει κανείς το κατάλληλο παπούτσι που ταιριάζει απόλυτα στο πόδι και το αγωνιστικό στυλ του καθενός, αυτή η αναζήτηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη ιδιαίτερα όταν ακούς τους αστικούς μύθους που κυκλοφορούν. Αυτό είναι και ο λόγος που ειδικοί επιστήμονες δίνουν χρηστικές πληροφορίες και κόλπα για το τι να αποφύγετε ώστε να σταθείτε την γραμμή της εκκίνησης με… ευτυχισμένα πόδια!

Λάθος 1: Δεν επιλέγεται η άνεση

Τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες του πληθυσμού έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι ειδικοί συμβουλεύουν τους αθλητές αναφορικά με την αγορά των κατάλληλων αθλητικών παπουτσιών. «Αν το συζητούσαμε τρία-τέσσερα χρόνια πριν, θα δίναμε πρώτα απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο του βαδίσματος, τον έλεγχο της κίνησης και της απόδοσης», αναφέρει Kerry McCarthy, συντάκτρια του οδηγού αγοράς παπουτσιών του Runner’s World. «Αλλά, αλήθεια, ο τρόπος σκέψης έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

Το 2015, ο Dr Benno Nigg, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της βιομηχανικής, δημοσίευσε μια έρευνα στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής, που κατέρριψε την γενικότερη αντίληψη σχετικά με τον έλεγχο του πρηνισμού, τη σταθερότητα και την απορρόφηση των κραδασμών. Η πιο απλή συμβουλή που έδινε ήταν η εξής: Φορέστε ό,τι σας φαίνεται άνετο και θα γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικός και με λιγότερους τραυματισμούς.

Η έρευνά του βρήκε ανεπαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που συνέδεαν τον πρηνισμό με τους τραυματισμούς από το τρέξιμο ή αποδείξεις που συνέδεαν την απορρόφηση των κραδασμών με την πρόληψη των τραυματισμών. Αντί να επικεντρωθεί στην επιδιόρθωση του διασκελισμού, η θεωρία του κινήθηκε στο να συστήνει πως τα παπούτσια για το τρέξιμο πρέπει να υποστηρίζουν το «επιθυμητό μονοπάτι κίνησης» κάθε δρομέα. Ακόμα πιο σημαντικό, υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος να δει κάποιος πώς ένα παπούτσι ταιριάζει με το προσωπικό στυλ κάθε δρομέα, είναι το άκρως υποκειμενικό φίλτρο της «άνεσης».

«Η συμβουλή του Nigg θα μπορούσε να κάνει την αγορά των παπουτσιών απλούστερη, λέει η McCarthy, καθώς συμπυκνώνει τα πάντα σε μία απλή ερμηνεία: Ακολουθείστε την άνεσή σας!

Λάθος 2: Επιλογή της μόδας πάνω από την αίσθηση και καταλληλότητα

Τύποι παπουτσιών για καλύτερη ταχύτητα και τεχνολογικές καινοτομίες αποτελούν σαφέστατα κομμάτι της κουλτούρας του running. Πολλοί μπορούν να ενθουσιαστούν με την ιδέα πως αγοράζοντας ένα παπούτσι είναι εξαιρετικά εξειδικευμένοι, λέει η McCarthy. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επηρεάζεστε μόνο από το πώς μοιάζει ένα παπούτσι. Η άνεση πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη.

«Όταν κάνουμε την έρευνά μας, η άνεση είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που αναζητούν οι άνθρωποι», λέει η Liz Ellyard, ανώτερη διευθύντρια πωλήσεων για αθλητικό εξοπλισμό running στην New Balance. Μπορείς να συμβουλευτείς όλη την επιστήμη, αλλά στο τέλος, εσύ είσαι αυτός που θα αποφασίσεις τι ταιριάζει απόλυτα σε σένα, ποιο είναι το παπούτσι που ταιριάζει καλύτερα στο πόδι σου.

Λάθος 3: Αγορά παπουτσιών την λάθος ώρα της ημέρας

Όσο κι αν για κάποιους φαίνεται απίστευτο, υπάρχει η ιδανική ώρα για να αγοράσει κάποιος παπούτσια και αυτή είναι το απόγευμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πόδια μπορούν αν πρηστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας του φυσιολογικού οιδήματος που προκαλεί η βαρύτητα του κορμού και της κυκλοφορίας του αίματος, που κάνει τα πόδια ελαφρώς μεγαλύτερα όσο προχωράει η μέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα σε ανθρώπους που το εργασιακό τους περιβάλλον επιβάλει πολλές ώρες ορθοστασίας. Ως αποτέλεσμα, το παπούτσι που φάνταζε άνετο το πρωί, μπορεί το απόγευμα να είναι αρκετά στενό.

Λάθος 4: Όταν δεν δίνεται στον εαυτό σας αρκετό χώρο κίνησης

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δημιουργούνται φουσκάλες στο πόδι και πως ένας σίγουρος τρόπος για να τις προκαλέσει κανείς στον εαυτό του είναι να αγοράσει πολύ σφιχτά παπούτσια. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να μετρήσει κανείς το πόδι του, ώστε να αγοράσει ένα παπούτσι που θα δώσει στα δάχτυλά του πολύ χώρο για να κινούνται.

Τα πόδια θα πρηστούν κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι ειδικοί προτείνουν για αρχή να αγοράσετε παπούτσια μισό νούμερο μεγαλύτερα από τα κανονικά σας. Μπορείτε παράλληλα να κάνετε μερικά τεστ για να δοκιμάσετε τα παπούτσια σας. Ένας καλός τρόπος, όπως λένε οι ειδικοί, είναι όταν δοκιμάζετε τα παπούτσια, να χτυπάτε κάτω τη φτέρνα για να βεβαιωθείτε ότι ακουμπά στην πλάτη του παπουτσιού και να μετρήσετε ότι υπάρχει περιθώριο περίπου ενός δαχτύλου από το δάχτυλο του ποδιού σας μέχρι το τέλος του παπουτσιού.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι να δώσετε βαρύτητα όχι μόνο στο μήκος, αλλά και στο πλάτος. Να βεβαιωθείτε ότι τα πέλματά σας δεν περισσεύουν στα πλάγια όταν πατάτε το παπούτσι και πως η σόλα του παπουτσιού σας είναι τόσο πλατιά όσο το πλέον πλατύτερο σημείο του ποδιού σας.

Λάθος 5: Η υπόθεση ότι το νούμερο δεν αλλάζει από τη μια φίρμα στην άλλη

Όπως ακριβώς όταν αγοράζετε ένα παντελόνι, διαφορετικές μάρκες και στυλ παπουτσιού θα έχουν και διαφοροποιήσεις στο πόδι σας. Για παράδειγμα, ένα παπούτσι Νο 42 και μοντέλο μιας συγκεκριμένης μάρκας δεν θα ταιριάξει το ίδιο με ένα μοντέλο μιας άλλης μάρκας ακόμα και ίδιου μεγέθους. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοκιμάσετε πολλά και διαφορετικά μεγέθη μέχρι ν α βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Αν επίσης έχετε πλατυποδία ή κοιλοποδία θα υπάρχουν παπούτσια που ίσως δεν ταιριάζουν σε εσάς. Ακόμα και σε αυτά που έρχονται με τις καλύτερες συστάσεις, μην πιεστείτε να χωρέσετε το πόδι σας και αναζητείστε το καλύτερο δυνατό.

Λάθος 6: Αγορά πριν τη δοκιμή

Οι Online αγορές έχουν φέρει μεγάλες ευκολίες και ταχύτητα παραλαβής εξοπλισμών από την άνεση του καναπέ, αλλά όσο γλυκός κι αν είναι ο πειρασμός να αγοράσετε μια ευκαιρία από το διαδίκτυο, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το κάνετε με τα αθλητικά σας παπούτσια αν δεν τα έχετε δοκιμάσει πρώτα.

Μπορείτε πάντα να πάρετε ωραίες ιδέες, αλλά οι ειδικοί δεν θα συνιστούσαν αγορές χωρίς κάποια δοκιμή. Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα και να τα δοκιμάσετε, να τεστάρετε ότι σας κάνουν πριν αγοράσετε online. Οι αγορές από το διαδίκτυο θα είναι μια καλή επιλογή αν αγοράζετε συνεχώς την ίδια έκδοση παπουτσιού, το οποίο έχετε ήδη δοκιμάσει και τεστάρει και γνωρίζετε ότι σας κάνει. Αλλά, αν πρόκειται να αναβαθμίσετε την επιλογή σας σε ένα παπούτσι επόμενης γενιάς, βεβαιωθείτε ότι αυτό το νέο παπούτσι δεν έχει σημαντικές και δομικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, δοκιμάζοντάς το πριν το αγοράσετε.

Λάθος 7: Απουσία προσωπικής έρευνας

Κάθε χρόνο, τα ράφια των καταστημάτων γεμίζουν από εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα παπουτσιών καθιστώντας την δυνατότητα επιλογών απέραντη. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων έχουν εξειδικευθεί για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο παπούτσι για εσάς, αλλά το ιδανικό θα ήταν να έχετε κάνει πρώτα μια προσωπική έρευνα για να τους δώσετ μια σειρά στοιχεία που θα τους καθοδηγήσουν να σας κάνουν την καλύτερη δυνατή πρόταση που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Οι ειδικοί συστήνουν, αντί να μπείτε στο κατάστημα και να πείτε στον πωλητή «Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Τι μου προτείνετε;», να πάτε με μερικές μάρκες και χαρακτηριστικά γραμμένα και να τους αναφέρετε πως «έχω ακούσει καλά λόγια γι’ αυτό, αυτό κι αυτό το μοντέλο. Ποια η γνώμη σας;».

Λάθος 8: Αγορά μόνο ενός ζευγαριού

Αντί να πολιορκείτε ένα ζευγάρι παπούτσια για τρεις μήνες προπόνησης, θα ήταν καλό να επενδύσετε σε δυο ζευγάρια: ένα για την προπόνηση και ένα για τον αγώνα. Αρχικά, δυο ζευγάρια παπούτσια θα αντέξουν περισσότερο χρόνο, καθώς θα μπορείτε να φοράτε ένα ζευγάρι όσο το άλλο θα ξεκουράζεται από την ταλαιπωρία της προηγούμενης μέρας. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στο εσωτερικό του παπουτσιού να επανέλθει την αντικραδασμικότητά του, να αποσυμπιεστεί και να επιστρέψει στην αρχική του μορφή, επεκτείνοντας την διάρκεια ζωής του.

Όπως προτείνουν οι ειδικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο ζευγάρια με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Ένα long-run, Κυριακάτικο παπούτσι με περισσότερη απορροφητικότητα και άνεση, καθώς και ένα ελαφρύτερο για τις προπονήσεις ταχύτητας.

Λάθος 9: Αντλώντας υπερπληροφόρηση από τους φίλους

Είναι μια ενστικτώδης ενέργεια να ζητά κάποιος συμβουλές από φίλους, μέλη της οικογένειας ή άλλους δρομείς σχετικά με την αγορά του παπουτσιού τους, αλλά αυτό μπορεί να είναι και αντιπαραγωγικό. Οτιδήποτε ταιριάζει και είναι βολικό για ένα άτομο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμβαίνει το ίδιο και με ένα άλλο. Καθένας είναι διαφορετικός, έχει άλλο τρόπο αγωνίσματος και προπόνησης και, ακόμα κι αν έχει κάποιος πάρα πολλούς φίλους που αγόρασαν το ίδιο ακριβώς παπούτσι και ισχυρίζονται ότι είναι υπέροχο, δε σημαίνει ότι ταιριάζει και σε σας. Το ιδανικότερο θα ήταν να μην παρασύρεστε από τις τάσεις της μόδας και την ανάγκη να αποκτήσετε το τελευταίο μοντέλο, αλλά να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας.

Μπορείτε να πάτε σε ένα κατάστημα γεμάτοι πληροφορίες και συμβουλές που μπορεί να σας μπερδέψουν ως προς την επιλογή, αλλά αυτό που έχει σημασία στο τέλος είναι το παπούτσι να το νιώθετε καλά στο πόδι σας.

Λάθος 10: Μην εγκαταλείπετε γρήγορα τα παπούτσια

Κάποια παπούτσια μπορούν να είναι εξαρχής άνετα και να σας βοηθούν να τρέξετε αμέσως, ενώ άλλα ίσως χρειαστούν κάποιο στρώσιμο στην αρχή μέχρι να προσαρμοστούν στην χρήση και την προπόνησή σας. Αν, λοιπόν, αγοράσετε κάποιο ζευγάρι παπούτσια που στις πρώτες δοκιμές δεν σας είναι και τόσο άνετα, μην πανικοβληθείτε και μην τα επιστρέψετε στο κατάστημα. Οι ειδικοί συστήνουν να δώσετε μερικά χιλιόμετρα και κάποιες προπονήσεις στα παπούτσια σας μέχρι να νιώσετε αν πράγματι είναι άνετα για εσάς.

Λάθος 11: Μην το σκέφτεστε πάρα πολύ

Είναι σημαντικό να έχει κανείς τεχνική υποστήριξη, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους δρόμους. Το να σκέφτεστε συνεχώς τις τεχνικές λεπτομέρειες και να ανησυχείτε ότι στο τέλος κάνατε λάθος επιλογή. Στην τελική, αν έχετε όλο τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και των παπουτσιών σας και από τον τρόπο που αγωνίζεστε σας κάνει να ξεχνάτε τι είναι αυτό που φοράτε, σημαίνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

Είτε πρόκειται για το μπλουζάκι που μπορεί να μην αντιληφθείτε πόσο καλό και απορροφητικό για τον ιδρώτα είναι είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι παπούτσια προπόνησης με τα οποία έχετε κάνει αρκετά χιλιόμετρα χωρίς πόνους και φουσκάλες, το συμπέρασμα είναι ένα: Πηγαίνετε σε ό,τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Αν μετά από ένα μήνα δεν έχετε καμία ενόχληση, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε κάνει καλή επιλογή.

Λάθος 12: Μην αφήνετε τα κορδόνια όπως είναι τοποθετημένα στο κουτί

Πόσες φορές έχετε αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια – αθλητικά ή μη – τα φορέσατε και τα δέσατε χωρίς καν να σκεφτείτε πώς θα έπρεπε να είναι δεμένα τα κορδόνια τους; Μπορεί να είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά το να αφήσει κανείς τα κορδόνια στο παπούτσι, όπως ακριβώς τα βρήκε στο κουτί, τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Ειδικά στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερης τριβής και αυτό μπορεί να επιφέρει φουσκάλες, αλλά ακόμα και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορες τεχνικές για το πώς να δέσετε τα κορδόνια σας, ώστε να μειωθεί η κίνηση του ποδιού μέσα στο παπούτσι. Αν δέσετε τα κορδόνια σας σωστά, ώστε να μην κουνιέται το πόδι σας, μπορείτε να αποφύγετε ακόμα και αυτό το πρόβλημα.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter