Στις 28 Ιουλίου οι 1.060 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απολύονται. Το εργοστάσιο σταματά τη λειτουργία του χωρίς καμία διασφάλιση για το αν και πότε θα επαναλειτουργήσει. Τριπλό και προμελετημένο το έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κατά των εργαζομένων, κατά της τοπικής κοινωνίας και κατά της εθνικής οικονομίας
Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ Σκρέκας, Σταϊκούρας και Χατζιδάκης,οι εργαζόμενοι μετά την απόλυσή τους οδηγούνται στην ανασφάλεια των μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων. Οι μισθοί τους περικόπτονται περαιτέρω καθώς σταματούν οι νυχτερινές βάρδιες και η εργασία στις αργίες. Μετά από 5 μήνες απολύονται οριστικά και υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον οικισμό. Άμεσα απολύονται όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Όσοι είναι από 55-59 ετών δύνανται να απορροφηθούν σε κοινωφελή προγράμματα όμορων δήμων ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν στη διακριτική ευχέρεια του νέου ιδιώτη εργοδότη, όποτε και αν επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Στους 1.060 εργαζόμενους που προστίθενται στη λίστα των 1.3 εκατομμυρίων ανέργων πρέπει να προσμετρηθούν – πράγμα που εντέχνως παραβλέπεται – οι δεκάδες εργαζόμενοι στις εργολαβίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί που παρέχουν μηχανήματα έργου και οι αυτοκινητιστές αλλά και οι δεκάδες εργαζόμενοι σε 3 εργοστάσια αμμοβολής που συνεργάζονται με την ΛΑΡΚΟ.
Κατά αυτόν τον τρόπο συντελείται το έγκλημα κατά της τοπικής κοινωνίας που οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό. Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη αποκτούν εκατοντάδες άνεργους σε παραγωγική ηλικία που οδηγούνται στην επισφάλεια των συμβάσεων και της περιστασιακής απασχόλησης. Εκατοντάδες οικογένειες χάνουν το βασικό εισόδημά τους και ξεσπιτώνονται. Εκατοντάδες μικρές τοπικές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν συνολικά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ πλήττονται ανεπανόρθωτα.
Το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ είναι έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας καθώς παύει να λειτουργεί η μοναδική παραγωγός σιδερονικελίου στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ο εθνικός πλούτος περνά σε ιδιώτες και το ελληνικό κράτος χάνει μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας τη στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη σπεύδουν να επανεθνικοποιήσουν σημαντικές για τη λειτουργία της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας επιχειρήσεις, όπως η γαλλική επιχείρηση ενέργειας EDF.
Ύστερα από 30 μήνες αγώνων και διεκδικήσεων οι εργαζόμενοι αποφασισμένοι συνεχίζουν να αγωνίζονται. Παρά την ψήφιση από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ της τροπολογίας που τους απολύει. Παρά τις εσκεμμένες αυταπάτες, τη διασπορά ανησυχητικών φημών και τις θολές υποσχέσεις. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την προστασία του εθνικού πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του.
Τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποιούν σήμερα ευρεία σύσκεψη φορέων για να συντονίσουν από κοινού τα αγωνιστικά τους βήματα. Ας είμαστε όλοι δίπλα τους ενεργά και ουσιαστικά. Χαμένος είναι ο αγώνας που δε δόθηκε ποτέ…