ΛΑΡΚΟ: Έγκλημα εκ προμελέτης

ΛΑΡΚΟ: Έγκλημα εκ προμελέτης

«Κατηγορώ» εργαζομένων και πρώην στελεχών για σχέδιο να δοθεί κοψοχρονιά σε ιδιώτες

Συνειδητό έγκλημα το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι όσα συντελούνται στη ΛΑΡΚΟ, όπως καταγγέλλουν στο Documento οι πολύπαθοι εργαζόμενοι της βιομηχανίας.

Με την εταιρεία να πλησιάζει πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή, εκατοντάδες εργαζόμενοι παλεύουν εδώ και μήνες όχι μόνο να την κρατήσουν όρθια αλλά και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα πετσοκομμένα εργασιακά τους δικαιώματα. Μιλούν για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με τελικό στόχο το ξεπούλημά της στα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ αναφέρουν και νέο πλήγμα σε βάρος τους μέσω σχεδίου διάσπασης του ενιαίου μετώπου τους με πρωτεργάτες κυβέρνηση, εκκαθαριστές και διοίκηση.

Απαξίωση και ξεπούλημα

Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την επικαιρότητα. Μια κρατική εταιρεία, την οποία οι κυβερνήσεις έβλεπαν κάποτε ως στρατηγικής σημασίας για τη βιομηχανία της χώρας αλλά εντέλει αφέθηκε να ρημάξει. Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, πρώην στελέχη της και βουλευτές καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο απαξίωσής της ώστε να ξεπουληθεί.

«Οι άνθρωποι της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αδίστακτοι. Εδώ και χρόνια υλοποιείται ένα οργανωμένο σχέδιο. Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα. Η απαξίωση οδήγησε μεθοδικά στην εκκαθάριση και από εκεί στο ξεπούλημα» δηλώνει ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λάρυμνας της ΛΑΡΚΟ.

«Είναι φανερό εδώ και χρόνια το σχέδιο. Νομοθέτησαν με μίσος για εμάς. Με την τελευταία ΠΝΠ του Φεβρουαρίου δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα. Το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο» επισημαίνει ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Το ίδιο καταγγέλλει και ο πρώην πρόεδρος της βιομηχανίας Μιχάλης Ρένεσης: «Είναι διαχρονικό το σχέδιο απαξίωσης. Στόχος είναι το ξεπούλημα. Γι’ αυτό υπουργοί, αξιωματούχοι και άλλοι δυσφημίζουν τη ΛΑΡΚΟ. Για να τη δώσουν όσο όσο».

«Μιλάμε για ξεπούλημα με τη χειρότερη έννοια του όρου. Η κατασυκοφαντημένη για δεκαετίες ΛΑΡΚΟ, των βαλτών από το κράτος διοικήσεων με την κακοδιαχείριση ετών, θα δοθεί κοψοχρονιά» αναφέρει ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης, ενώ και ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για μεθοδεύσεις και σχέδιο: «Επί κυβερνήσεων ΝΔ μεθοδεύτηκαν συγκεκριμένες κινήσεις, όπως ο υπερδιπλασιασμός της τιμής του ρεύματος, που οδήγησε την ενεργοβόρο εταιρεία στη δημιουργία οφειλών προς τη ΔΕΗ, την απαξίωση και την ωθεί στο κλείσιμο».

Ως απαρχή του κατήφορου σχεδόν όλοι αναφέρουν την περίοδο επί διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνου Θανάσουλα και κυβέρνησης ΝΔ. Τότε, όπως σημειώνουν, συνέβη το περιβόητο «hedging» (η λεγόμενη προπληρωμή της παραγωγής), από την οποία υπολογίζεται ότι χάθηκαν 500 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει σε αριθμό το σημερινό συνολικό χρέος της εταιρείας.

«Εγιναν και πάρα πολλές ρουσφετολογικές προσλήψεις τις εποχές των παχιών αγελάδων. Τοποθετήθηκαν και τα golden boys με τους παχυλούς μισθούς, τις χρυσές κάρτες, τα αυτοκίνητα» επισημαίνει ο κ. Καραμέρης και προσθέτει: «Καταγγέλλουμε το γαλάζιο πάρτι από το 2004».

Σπέρνουν τη διχόνοια

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υλοποιείται, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, σχέδιο διάσπασης του ενιαίου μετώπου τους με πρωτεργάτες εκκαθαριστές, διοίκηση και κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Κορέντζελο, οι περικοπές που έγιναν στους μισθούς φτάνουν το 30% και όχι το 25% όπως προβλεπόταν. «Μας ενημέρωσαν οι εκκαθαριστές ότι συγκεντρώθηκε 1,7 εκατ. ευρώ περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζαν. Μας είπαν ότι θα το διανείμουν όπως επιθυμούν. Να κάνουν όπου θέλουν αύξηση και στους υπόλοιπους που αντιδρούμε με αγώνες και πάμε κόντρα στην εκκαθάριση να γίνουν μειώσεις».

«Εχουν προσεγγίσει εργαζόμενους με την υπόσχεση ότι θα εξασφαλίσουν μια θέση την επόμενη ημέρα, όταν η εταιρεία πουληθεί και μπει ο επενδυτής. Εμείς λέμε να δοθούν αναλογικά πίσω τα χρήματα από αυτούς που κόπηκαν» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Αλλες πηγές με γνώση του «εσωτερικού πολέμου» σημειώνουν ότι σε έναν βαθμό η διάθεση του αγώνα έχει «χαθεί από συνδικαλιστές» και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» πάνε κι έρχονται.

Υπάρχει όμως εναλλακτικό σχέδιο πέραν της περιβόητης «τριχοτόμησης» που επιθυμούν «γαλάζια» στελέχη από το 2014; Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της βιομηχανίας, «είχε εκπονηθεί ένα μεσοπρόθεσμο και τριετές σχέδιο, ενώ υπήρχε και στρατηγικό σχέδιο δεκαετίας που υπό προϋποθέσεις ήταν βιώσιμο».

«Η τωρινή διοίκηση μάς έχει ξεκαθαρίσει ότι ήρθε για να πουλήσει τη ΛΑΡΚΟ» λέει ο κ. Καραμέρης. «Πολλοί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να μη λειτουργούσε η ΛΑΡΚΟ» αναφέρει ο κ. Ρένεσης. «Θα καταθέσουμε σύντομα την πρόταση των εργαζομένων για τη σωτηρία της. Ερχεται και η μεγάλη μας κινητοποίηση στην Αθήνα» λέει ο κ. Κορέντζελος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει αν θέλει μια ΛΑΡΚΟ ανοικτή, υπό δημόσιο ή ιδιωτικό έλεγχο, ή αν τη θέλει κλειστή. Δίνεται τεράστια ευκαιρία να σωθεί λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ λόγω κορονοϊού» δηλώνει ο κ. Σαρακιώτης.

«Φάνηκε η γύμνια της κυβέρνησης. Η ΕΕ το επιτρέπει ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το σχέδιο. Με τη δυσφήμηση που κάνουν στη ΛΑΡΚΟ είναι σαν να θέλουν να ρίξουν την τιμή επειδή έχουν συμφωνήσει με κάποιον συγγενή ή φίλο να τη δώσουν κοψοχρονιά» τονίζει ο Κλ. Γρηγοριάδης.

Ο οικονομικός μαρασμός δεν έρχεται μόνο για τις περίπου 1.200 οικογένειες. Ανεπανόρθωτα θα πληγούν και οι τοπικές κοινωνίες. «Είναι τεράστιο το οικονομικό αποτύπωμα της ΛΑΡΚΟ. Αν έρθει η πτώχευση, τότε μιλάμε για οικονομικό μαρασμό της ευρύτερης περιοχής, ειδικά στη Φθιώτιδα» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαρακιώτης.

Ετικέτες

Documento Newsletter