Λάππας: Πρώτη φορά σε δικαστικό κείμενο η παθητική δωροδοκία δεν συγκαταλέγεται στα υπουργικά καθήκοντα!

Λάππας: Πρώτη φορά σε δικαστικό κείμενο η παθητική δωροδοκία δεν συγκαταλέγεται στα υπουργικά καθήκοντα!

«Είναι η πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο δικαστικού χαρακτήρα που πλέον αποδέχεται αυτήν την κρίση της επιτροπής, που αποδεικνύεται τρανά πόσο δίκιο είχε η επιτροπή μας να μην κρατήσει την υπόθεση, και να την δικάσει στην ουσία, αλλά να την στείλει στην τακτική δικαιοσύνη, όπως θα έκανε για κάθε πολίτη σε αυτήν την χώρα».

Αυτό εξήγησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο καθώς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (π.χ. για τον Ανδρέα Λοβέρδο στην υπόθεση NOVARTIS) με κανέναν τρόπο δεν μπορεί εντάσσεται στα πλαίσια των καθηκόντων του βουλευτή ή υπουργού, δηλαδή να επιτρέπεται κάποιος «να βουτήξει το χέρι στο μέλι ή να πάρει τη γίδα στην πλάτη».

Ο κ. Λάππας εξήγησε ότι στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής ήταν «γλίσχρα τα στοιχεία» αλλά στη συνέχεια η έρευνα προχώρησε και πλέον υπάρχει πληθώρα εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων και από την απλή πιθανολόγηση έχουμε πάει στις επαρκές ενδείξεις, στις αναγκαίες για να θεωρηθεί κάποιος ύποπτος.

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στην πάγια θέση της Αριστεράς ότι «Δεν μπορεί για σοβαρά πολιτικά αδικήματα το πολιτικό πρόσωπο να έχει μια εξαιρετική και προνομιακή μεταχείριση για υποθέσεις που παραγράφονται μέσα σε δύο συνόδους, φαστ τρακ δηλαδή, και όχι όπως ο κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα όταν διαπράττει σε κάποιο αδίκημα».

To γεγονός ότι ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος παραιτείται του δικαιώματος της ασυλίας του τον τιμά, εξήγησε ο κ. Λάππας, και αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τη διαδικασία και απεμπλέκει τη Βουλή από άγονες αντιπαραθέσεις, εντούτοις, όπως σημείωσε, αν και κατανοεί όλα όσα λέει ο κ. Λοβέρδος καθώς είναι ένας «οιονεί κατηγορούμενος» ο ίδιος όμως «δεν τα δέχεται, αλλά τα σέβεται απολύτως».

Και εξήγησε ότι χθες ο κ. Λοβέρδος δεν επανέλαβε τα περί καθαρμάτων και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για τα πολύ σοβαρά αυτά αδικήματα και σημείωσε ότι ο μη εντοπισμός των χρημάτων π.χ. για δωροδοκία δεν αποτελεί απόδειξη για τη μη τέλεση του αδικήματος γι’ αυτό και υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις παρά την απουσία των χρημάτων.

Documento Newsletter