Lancom: Νέο υπερσύγχρονο data center στην Κρήτη, και τεντωμένες «κεραίες» για ευκαιρίες εξαγωγών

Lancom: Νέο υπερσύγχρονο data center στην Κρήτη, και τεντωμένες «κεραίες» για ευκαιρίες εξαγωγών

Το όραμα της Lancom για την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε σημαντικό κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, μετά και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Balkan Gate Thessaloniki (συνολικής έκτασης άνω των 10.000 τ.μ.) παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας, που εξειδικεύεται στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών cloud και data center, καθώς και σε αυτόν των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς μεγάλες επιχειρήσεις, και αποτελεί έναν από τους ηγέτες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Το Balkan Gate είναι το τρίτο ιδιόκτητο data center της Lancom, αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» (carrier neutral) data center της βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά data centers στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αρχική του έκτασή του φτάνει τα 2.500 τ.μ., με αρθρωτό σχεδιασμό, και μπορεί να υποστηρίξει έως και 400 Rack πριν την οριστική επέκτασή του στα 10.000 τ.μ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, χάρη στη γεωστρατηγική του θέση και σε συνδυασμό με τις λοιπές αντίστοιχες υποδομές της Lancom, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών που επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην καρδιά των Βαλκανίων. Στόχος της «ουδέτερης» αυτής υποδομής αποθήκευσης δεδομένων είναι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να συνδεθεί με όλους τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και με μεγάλες διεθνείς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Νέο data center στην Κρήτη

Επίσης, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της σχεδίου, η Lancom έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατασκευή του τέταρτου κέντρου δεδομένων της στην Κρήτη. Το Balkan Gate Crete, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Τα στελέχη της εταιρείας δεν αποκάλυψαν το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης, σημείωσαν ωστόσο ότι μέχρι τώρα το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας έχει ήδη απορροφήσει 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ.

Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα data center της εταιρείας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας, η οποία θα προσφέρει εγγυημένη, ασφαλή και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Κυβερνοασφάλεια, πιθανές εξαγορές και νέος παίχτης «έκπληξη»

Η δε ύπαρξη τριών data centers συμβάλλει στην ασφάλεια των δεδομένων των πελατών της εταιρείας, καθώς αυτά είναι «κλωνοποιημένα» σε 3 διαφορετικά data centers, κάτι που προσφέρει ασφάλεια αφού σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης στα δεδομένα μιας εταιρείας σε ένα data center, αυτή μπορεί να επαναφέρει τα δεδομένα της από ένα άλλο data center. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, σήμερα η Lancom είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες έως και 100 Gbit, ενώ πρόσθεσαν ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο της παροχής δικτύων στην Ελλάδα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την είσοδο στην Ελλάδα ενός μεγάλου «παίχτη» της αγοράς, φέτος ή το αργότερο μέσα στο 2023, τον οποίο όμως δεν αποκάλυψαν.

Επίσης, τα στελέχη της Lancom σημείωσαν ότι στην παρούσα φάση δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΧΑ διότι το timing δε θεωρείται κατάλληλο (προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άλλες πιο πρόσφορες πηγές κεφαλαίων, εάν αυτά χρειαστούν), ενώ υπογράμμισαν ότι βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση εξαγορών, εφόσον αυτές εξυπηρετούν τους σκοπούς της εταιρείας.

Η εταιρεία

Η Lancom είναι η πρώτη 100% ελληνική εταιρεία που διαθέτει τρία ιδιόκτητα data centers, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών cloud (IaaS / PaaS / SaaS), data center αλλά και τηλεπικοινωνιών FTTB (Fiber to the Business).

H εταιρεία ιδρύθηκε από τους Γιώργο και Σταύρο Νώλη το 2009, και καταγράφει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, απασχολώντας σήμερα πάνω από 70 άτομα.

Documento Newsletter