Λαμία: Ασθενής με ελονοσία στο νοσοκομείο

Λαμία: Ασθενής με ελονοσία στο νοσοκομείο

Περιστατικό ελονοσίας αντιμετωπίζει η ιατρική υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, μετά την εισαγωγή νεαρού άνδρα που διακομίσθηκε με υψηλό πυρετό το Σαββατοκύριακο στα Επείγοντα.

Ο ασθενής φέρεται να ζούσε στην περιοχή μαζί με άλλον συμπατριώτη του, ο οποίος δεν έχει νοσήσει. Σε κάθε περίπτωση έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση και τη μη μετάδοση της νόσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport πρόκειται για Πακιστανό υπήκοο, ο οποίος απασχολούνταν σε αγροτικές δουλειές στην περιοχή της Λοκρίδας.

Η Ελονοσία μεταδίδεται μόνο από τσίμπημα κουνουπιού το οποίο προηγουμένως έχει τσιμπήσει μολυσμένο με ελονοσία άτομο ή από τις πολύ ειδικές περιπτώσεις όπως, μετάγγιση μολυσμένου αίματος, μεταμόσχευση, μολυσμένες βελόνες και από τη μητέρα στο έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης τον τελευταίο χρόνο μόλις έξι ήταν τα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ενώ τριψήφιος ήταν ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων εξαιτίας της αλματώδης αύξησης των αφίξεων μεταναστών από χώρες κυρίως της ανατολικής Ασίας (Αφγανιστάν – Πακιστάν).

Συμβουλές πρόληψης από ΚΕΕΛΠΝΟ

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου κουνουπιού του γένους «Ανωφελές» (Anopheles). Τα έντομα αυτά μολύνονται από ασθενείς (συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς) με παρασιταιμία. Τα κουνούπια αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα από το σούρουπο μέχρι την αυγή και εναποθέτουν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό.

Υπάρχουν πέντε είδη πλασμωδίων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Από τα ανωτέρω είδη, τα πιο κοινά είναι το P.falciparum και το P.vivax.

Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική (σε άτομα από ενδημικές χώρες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν και αναπτύσσουν μερική ανοσία στη νόσο) έως και σοβαρή νόσηση και θάνατο (κυρίως σε λοίμωξη από P.falciparum). Τα συμπτώματα της νόσου (παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax. Το P.falciparum προκαλεί τη σοβαρότερη και πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου, ενώ η λοίμωξη από τα άλλα είδη πλασμωδίου συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Ταξιδιώτες από μη ενδημικές χώρες που δεν έχουν ανοσία στην ελονοσία είναι πολύ ευπαθείς στη νόσο όταν μολύνονται.

Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη χρήση ειδικών κατηγοριών ανθελονοσιακών φαρμάκων, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και εάν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ετικέτες

Documento Newsletter