«Λαγός» ο Λοβέρδος για νέα απόπειρα αμνήστευσης των τραπεζιτών;

«Λαγός» ο Λοβέρδος για νέα απόπειρα αμνήστευσης των τραπεζιτών;

Ερωτηματικά γεννά το άγχος του Ανδρέα Λοβέρδου για την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης προκειμένου να αρθεί ο… φόβος των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται άμεσα σε δανειοδοτήσεις, με το αίτημά του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ να διατυπώνεται στην Βουλή ενώ αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Μήπως με κάποιον τρόπο πρέπει να ενθαρρύνουμε αίροντας τον φόβο από τον εκάστοτε υπογράφοντα (τραπεζικό) ότι θα έχει μπλεξίματα αν υπογράψει ένα δάνειο το οποίο δεν θα πάει καλά, δεν θα έχει καλή τύχη;» ρώτησε τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας:

«Με τη μεσολάβηση της προηγούμενης τετραετίας και με τις διώξεις έχει δημιουργηθεί πανικός. Κανένας δεν υπογράφει αν κάτι είναι αμφιλεγόμενο. Σου λέει δεν θέλω να μπλέξω. Ξεμπλέκει. Αλλά μετά από τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια και αφού έχει εξευτελιστεί. Αυτές είναι παθογένειες που έχει η ελληνική οικονομία. Δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση γι’ αυτές;».

«Λάστιχο» διάκριση των εξουσιών;

Εάν ο κ. Λοβέρδος δεν κατείχε την ιδιότητα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου, τότε θα μπορούσε να του αποδοθεί άγνοια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον. Γιατί αποκλείεται ο πρώην υπουργός να μην γνωρίζει ότι αρκετοί πρωτοδίκες δικαστές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το πλαίσιο αμνήστευσης που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα τραπεζικά στελέχη, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό. Επίσης, αποκλείεται ο κ. Λοβέρδος να αγνοεί ότι αναμένεται η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, γεγονός που προκαλεί το ερώτημα πώς ένας συνταγματολόγος καλεί την κυβέρνηση να κουρελιάσει απροσχημάτιστα κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών.

Ο ελιγμός Ζαββού

Διόλου τυχαίο ότι ο κ. Ζαββός απέφυγε εντέχνως να πέσει στην παγίδα. Κατά τη δευτερολογία του, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις των τραπεζών που κάνουν λόγο για «τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση που υπήρξε ποτέ, φτάνοντας τα 20 δισεκατομμύρια». «Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων είναι αυτό που λένε οι τραπεζίτες ¨δεν είναι bankable¨. Δηλαδή, δεν έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν άμεσα στις τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν» συμπλήρωσε και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη να προκύψει «ένα άλλο τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από το ζυγό των ¨κόκκινων¨ δανείων».

Documento Newsletter