Λαγκάρντ: Στο 2ο εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα

Λαγκάρντ: Στο 2ο εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα

Tην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξημένες αγορές ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας, επαναβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος της Κρ. Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ αναμένει ότι από την μέχρι τώρα πρόοδο των εμβολιασμών η χρονιά φέτος δεν θα χαθεί εντελώς για τον τουρισμό όπως συνέβη πέρυσι.

Εκτιμά ωστόσο ότι οι οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, στην καλύτερη περίπτωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο κάποια κράτη – μέλη θα καθυστερήσουν περισσότερο.

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου η επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων το πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,850 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο δείχνει σημάδια ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η πρόοδος στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι αυτή που θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και συνακόλουθα θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021. Μεσοπρόθεσμα, η ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ αναμένεται να οδηγήσει από την ανάκαμψη της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης, υποστηριζόμενη από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και δημοσιονομική ώθηση.

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για υποχώρηση της ανάπτυξης συνεχίζει βραχυπρόθεσμα να είναι υπαρκτός καθώς από τη μία πλευρά, παρατηρούνται ενθαρρυντικές εξελίξεις οι οποίες συνδέονται με τις καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση που ενισχύονται από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης καθώς και από την πρόοδο στη διαδικασία εμβολιασμού. Όμως από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης μεταλλάξεων του ιού και οι επιπτώσεις της στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις έχουν συμβάλλει στην εξομάλυνση των πιστώσεων. Η ίδια υπογράμμισε ότι η φθηνή ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες μέσω των χορηγήσεων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήρε για μία ακόμη φορά το ρόλο του πακέτου βοήθειας Next Generation υπογραμμίζοντας ότι είναι «επείγον να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση». Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν εγκαίρως τους ίδιους και να ολοκληρώσουν τα σχέδια ανάκαμψης προκειμένου να διαθέσουν τους πόρους για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα. Αυτό θα επέτρεπε στο πρόγραμμα ΕΕ επόμενης γενιάς να συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την οικονομική ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών των κρατών μελών, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter