Λαγκάρντ: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις και «διευκολύνσεις» στο χρέος (Video)

Λαγκάρντ: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις και «διευκολύνσεις» στο χρέος (Video)

«Συναίνεση» όπως όλα δείχνουν υπάρχει μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και της καγκελαρίου Μέρκελ ως προς την ελληνική κρίση. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή τους, παραδέχθηκε πως έχουν γίνει μεγάλες περικοπές, ζήτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και τάχθηκε υπέρ ενός «περιορισμένου» κουρέματος του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ πιο αισιόδοξο» για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Κριστίν Λαγκάρντ: Εμμένει αλλά παραδέχεται πως έχουν γίνει πολλές περικοπές

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζήτησε η επικεφαλής του Ταμείου το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), μετά από την κατ΄ιδίαν συνάντησή της με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε, «το συνταξιοδοτικό σύστημα φωνάζει για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρέπει να διευρυνθεί και η φορολογική βάση.

Αλλαγές απαιτούνται επιπλέον στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές».

Αναφερόμενη στη συζήτηση περί κουρέματος, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν απαιτείται σκληρό κούρεμα (haircut), χρειάζονται όμως περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως η μείωση επιτοκίων και μία μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής των δανείων. Αυτό πρέπει να γίνει «από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018)», ανέφερε.

Η ίδια πάντως απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό.

Τι “βλέπει” ο γερμανικός Τύπος

«Δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο, επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα. Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου, σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα», σχολιάζει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και σημειώνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις.

Στόχος της συνάντησης των Μέρκελ – Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων από το περιβάλλον τους, ήταν όπως και στο παρελθόν «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί» γράφει η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται, επίσης, σε ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ: «Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ.

(…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί» σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.

Αλλαγή στη στάση Σόιμπλε;

Μια από τις προϋποθέσεις για την παραμονή του ΔΝΤ είναι η αλλαγή στάσης του Eurogroup και προπαντός της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας. Εδώ παρατηρείται μια κινητικότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρητορική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως δήλωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως μελλοντικά στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρά στη λιτότητα.

Ανοιχτό το επίμαχο ζήτημα

Ανεξάρτητα όμως από την όποια προσέγγιση Μέρκελ-Λαγκάρντ, το επίμαχο ζήτημα που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος -δηλαδή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- θα παραμείνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και μετά τη σημερινή συνάντηση ανοιχτό. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε δανειακά προγράμματα είναι η βιωσιμότητα του χρέους του πιστολήπτη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να μειωθεί. Χωρίς να έχει δημιουργηθεί αυτή η προϋπόθεση δεν φαίνεται να έχουν νόημα γερμανικές σκέψεις για ένα μικρότερο μερίδιο συμμετοχής του Ταμείου προκειμένου να εξακολουθεί να είναι παρόν στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Βερολίνο προτείνει η χρηματοδότηση του ΔΝΤ να περιοριστεί στα 5 δισ. ευρώ, αντί το 1/3 που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια, δηλαδή σχεδόν 29 δισ. ευρώ.

Documento Newsletter