Λάβρος ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης κατά της συμφωνίας με την Τουρκία

Σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκουίλα Σάλεχ Αΐσα, ζητά να κηρυχτεί «ανυπόστατο» το φερόμενο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας του και της Τουρκίας από τον ΟΗΕ.

Άκυρη και επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας του θεωρεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης της χώρας του η οποία σχηματίστηκε το 2015 με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Απελάθηκε ο Λίβυος Πρέσβης, έχει 72 ώρες για να εγκαταλείψει την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Λιβύη για απέλαση πρέσβη: «Απαράδεκτη η κίνηση της Ελλάδας»

Στην επιστολή που αποστέλλει προς τον Αντόνιο Γκουτιέρες, στην οποία αποκαλύπτεται η εξαιρετικά πολωμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, ο Αΐσα εξηγεί ότι η εν λόγω «ύποπτη», όπως την χαρακτηρίζει συμφωνία, παρακάμπτει τη διαδικασία κύρωσης που πρέπει να ακολουθείται βάσει της Πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης, στην οποία [οφείλει να] στηρίζεται η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Υποστηρίζει ότι η εκλεγμένη – σε αντίθεση με την κυβέρνηση – βουλή των αντιπροσώπων ουδέποτε ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία επομένως πρέπει να θεωρηθεί άκυρη.

Διαβάστε επίσης: Προκλητικό «ναι» της Τουρκίας στη συμφωνία με τη Λιβύη – Τι περιλαμβάνει (Photos)

Ο Αΐσα, ο οποίος αναμένεται την προσεχή Πέμπτη να προσέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά την πρόσκληση του προέδρου της βουλής, Κώστα Τασούλα, επιτίθεται λάβρος εναντίον και των δύο σκελών της εν λόγω συμφωνίας: της στρατιωτικής – αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Στόχος του αναφερόμενου μνημονίου κατανόησης είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναέριου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα τουρκικά στρατεύματα», εξηγεί.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Στον ΟΗΕ στάλθηκε η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – «Δεν έχει καμία αξία», απαντά το ΥΠΕΞ

Όσον αφορά συγκεκριμένα την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης υποστηρίζει το εξής: «Το δεύτερο σκέλος του μνημονίου δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης: Αnadolu: Η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία

Στα επιχειρήματά του συγκαταλέγει ότι «η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναφέρει επίσης ότι «το τουρκικό κράτος δεν έχει υπογράψει ούτε επικυρώσει τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αφενός διότι τα χωρικά της ύδατα δεν περιέχουν θαλάσσιες οικονομικές ζώνες , και αφετέρου λόγω της υφιστάμενης μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σχετικά με το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και της εγγύτητάς της με πολλά κράτη που μοιράζονται τα ίδια χωρικά ύδατα.»

Καταλήγει απευθύνοντας προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τρία αιτήματα:

1. Να ανακληθεί η αναγνώριση της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης

2. Να αναγνωρίζονται μόνο τα έγγραφα «που προέρχονται από το μοναδικό νόμιμο

σώμα, τη λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων»

3. Να μην αναγνωριστεί «το προαναφερθέν μνημόνιο κατανόησης» και να κηρυχτεί ως «ανυπόστατο».

Δείτε την πρωτότυπη επιστολή:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/12/09/5dee7855825e63130a2c4514.pdf

Δένδιας: Ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης

Τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης»