Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζει αναλυτικό άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.
«Το να μιλά κανείς για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης (όπως ευχήθηκε το περιοδικό Foreign Policy) ίσως είναι πρώιμο. Οι δύο επιτυχείς κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα -πρώτα ο συμβιβασμός με την Fyrom και τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους- δίνει στον Έλληνα ηγέτη το προφίλ ενός προστατευόμενου είδους της διεθνούς πολιτικής: Εκείνο -πλέον σπανιότατο- ενός ηγέτη που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός» γράφει η εφημερίδα.
«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας δρέπει τους καρπούς των ρεαλιστικών επιλογών του» αναφέρει η La Repubblica και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι το 20% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας, η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης είναι θετική και η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει να ατενίζει κανείς το μέλλον, χωρίς υπερβολική ανησυχία.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποσπάσει από τους δανειστές (όπως η περίθαλψη για 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αποκλεισμένοι από κάθε φροντίδα) μπόρεσαν να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγάλες θυσίες για την παραμονή στο ευρώ, χωρίς κανείς να θέσει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα. Και κατάφερε να διαχειριστεί τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, μεγαλύτερα από της Ιταλίας (παρά την οικονομική κρίση και τη Χρυσή Αυγή), χωρίς να εκλείψει η αρχαία ελληνική παράδοση της φιλοξενίας.
«Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι ακόμη μία απόδειξη διπλωματικής ενόρασης σε μία Ευρώπη, στην οποία υπερέχουν τα γκάλοπ και τα συμφέροντα εθνικού χαρακτήρα» τονίζει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η Κεντροδεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση πως υπέγραψε τη συμφωνία για να λάβει αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους, έστω και αν η αυτή η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στο παρελθόν, «ήταν έτοιμη να υπογράψει σαφώς λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες».
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, η La Repubblica καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την έξοδο από την ομπρέλα της τρόϊκας, για να εκμεταλλευθείόλη αυτήν την επιτυχία. Αλλά οι εκλογές θα μπορούσαν να συμπέσουν με την πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τη Fyrom. Kαι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος τάσσεται κατά του λαϊκισμού, μπορεί να διαλέξει να χάσει μία πολύτιμη, προσωπική πολιτική ευκαιρία, για να μη χάσει το τραίνο της σταθεροποίησης των Βαλκανίων».
Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ