La Repubblica: Πώς ο Παντσέρι «έστησε» την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στην Ευρωβουλή

La Repubblica: Πώς ο Παντσέρι «έστησε» την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στην Ευρωβουλή

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές οι καταθέσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σχετικά με τον τρόπο που το κύκλωμα του Qatargate κίνησε τα νήματα ώστε ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ να μιλήσει στην Ευρωβουλή.

Η «Repubblica» αποκαλύπτει το παρασκήνιο από την ομιλία του Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα ώστε το εμιράτο να περάσει στις Βρυξέλλες την εικόνα πως… όλα βαίνουν καλώς στη χώρα που θα φιλοξενούσε το Μουντιάλ και πως δεν υπάρχουν σκιές στη διεξαγωγή του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον πλανήτη.

Η ομιλία του Αλ Μαρί

Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ιθύνων νους της προετοιμασίας της ομιλίας του Αλ Μάρι ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε επεξεργαστεί ακόμη και τα ερωτήματα που έπρεπε να τεθούν από τους ευρωβουλευτές στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, σε μία ομιλία η οποία ήταν στημένη, φυσικά με το αζημίωτο.

Ο Παντσέρι έδωσε… σκονάκι με τις ερωτήσεις στους επίσης εμπλεκόμενους στο Qatargate, Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ στη συνέχεια έγραψε και μετέφρασε την ομιλία διάρκειας 8 λεπτών του υπουργού Εργασίας του εμιράτου.

Ο Ιταλός διαμόρφωσε με τέτοιο τρόπο την ομιλία, ούτως ώστε να επισημανθούν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το Κατάρ, ενώ είχε φροντίσει ώστε να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, προετοιμάζοντας κατάλληλα τον υπουργό Εργασίας, με γνώμονα ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη του εμιράτου είχαν προχωρήσει κατά το παρελθόν σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά των ομοφυλοφίλων.

Ως αντιπαράδειγμα, σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι χρησιμοποίησε το Μεξικό (χώρα που θα συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2026) σαν μία χώρα όπου και εκεί δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αντίθεση με το Κατάρ που «έχει κάνει άλματα προόδου».

«Η ομιλία υποτίθεται ότι υπογράμμιζε αυτό το διπλό “ταμπλό” των ευρωπαϊκών αρχών, αναδεικνύοντας ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ, παρόλο που ήταν η μόνη χώρα του Κόλπου που έδειξε ένα ορισμένο άνοιγμα σε συγκεκριμένο είδος θεμάτων», φέρεται να κατέθεσε ο σύντροφος της Εύας Καϊλη στις βελγικές αρχές.

Documento Newsletter