Η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση μέσω «λυτρισμικού» που εκδηλώθηκε κατά αμερικανικής εταιρείας και έπληξε εκατοντάδες άλλες αμερικανικές εταιρείες δεν βρίσκονται ρώσοι χάκερς, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Δεν είμαστε βέβαιοι ποιος είναι πίσω από την επίθεση. «Η αρχική σκέψη ήταν ότι δεν ήταν η ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να ερευνήσουν και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν εξακριβώσουν ότι η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία.
Κυβερνοπειρατές επετέθησαν κατά της αμερικανικής εταιρείας Kaseya για να ζητήσουν λύτρα από περισσότερες από 1.000 εταιρείες μέσω του λογισμικού της, με πρώτη άμεση συνέπεια το κλείσιμο 800 καταστημάτων της Coop Suède, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Σουηδίας.
Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι διαστάσεις της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε μέσω «λυτρισμικού». Αυτό το πρόγραμμα εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας μίας επιχείρησης ή ενός ιδιώτη για να παραλύσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα και στην συνέχεια να ζητήσει λύτρα για να τα απελευθερώσει.
Η εταιρεία Kaseya, η οποία χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση «εξελιγμένη», διαβεβαιώνει ότι περιορίστηκε σε πολύ μικρό αριθμό πελατών της.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την εταιρεία ασφαλείας Huntress Labs, περισσότερες από 1.000 εταιρείες επλήγησαν από το λυτρισμικό.
Με έδρα το Μαϊάμι, η Kaseya προσφέρει εργαλεία πληροφορικής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και το VSA, το οποίο έγινε στόχος της επίθεσης, που διαχειρίζεται το δίκτυο των servers, των υπολογιστών και των εκτυπωτών τους μέσω μίας πηγής. Εχει περισσότερους των 40.000 πελάτες.